Ruggespraak

Rob de Jong, (woordvoerder van NE in het SMC dossier) verkondigde tijdens de vergadering van dinsdag j.l. dat raadsleden het recht hebben om zonder ruggespraak een besluit te nemen.

Daaruit concludeerde hij de geheimhoudingsplicht er verder niet toe deed, omdat ieder raadslid kennis kon nemen van de feiten en op grond daarvan een besluit te nemen.

Maar naast het recht om zonder ruggespraak een besluit te nemen, heeft ieder raadslid ook het recht om (alvorens hij een besluit neemt) zijn achterban te raadplegen.

Dat de coalitiepartijen uit eigen beweging afstand doen van dat recht zegt iets over hun opvattingen over democratische besluitvorming.

Dat deze partijen anderen dat recht ontzeggen, zonder dat daar zwaarwegende argumenten voor zijn, is echter van geheel andere orde.

Zo’n gebrek aan respect voor de rechten van anderen heb ik overigens al eerder meegemaakt.

Tijdens de raadsvergadering over de Uilenbanen vroeg de CDA fractie uitstel van behandeling, omdat zij niet in staat was geweest haar achterban te raadplegen.

Een alleszins redelijk verzoek aangezien er tussen raadsbrief en behandeling nog geen drie weken zaten.

Ook toen had een meerderheid van de raad geen enkel respect voor dat recht op raadpleging en weigerde (overigens op aandringen van het college) om dat uitstel toe te staan.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: