Harlekijnen

Afgelopen donderdagmiddag bezocht ik de door de gemeente georganiseerde bijeenkomst over het toekomstige ouderenbeleid.

Ik dacht zo’n tiental leeftijdsgenoten aan te treffen, het was immers prachtig weer, maar er bleken meer dan 150 belangstellenden te zijn.

Die werden keurig in groepjes opgedeeld, waarna ze een aantal door de gemeente gestelde vragen mochten beantwoorden. Vervolgens werden die antwoorden weer in de hele groep gegooid, maar toen was ik al weer naar huis. Er zijn, zeker als het mooi weer is, grenzen aan mijn bereidheid tot medewerken.

Bovendien heb ik in de zeventiger jaren zelf leiding mogen geven aan dat soort van processen en dus weet ik wel een beetje hoe het verder gaat.

Is deze vorm van “beginspraak” nuttig?

Wie mijn stukjes over de stadsvisie heeft gelezen, weet dat ik daar grote twijfels over heb.

Een beetje beleidsambtenaar moet geacht worden in staat zijn een nota te schrijven waarin de belangrijkste knelpunten en de daarbij bijbehorende oplossingen aan de orde komen. Dat zou je vervolgens kunnen bespreken, wat me een mooie taak lijkt voor de diverse politieke partijen, waarna er besluitvorming kan plaatsvinden in de Raad.

Als je 150 mensen wat algemeen gestelde vragen laat beantwoorden zitten daar altijd wel antwoorden tussen die aansluiten bij de strategie die je voor ogen staat. Daar verwijs je naar in je nota. Tegelijkertijd zitten er echter ook een groot aantal suggesties tussen waar je als overheid geen trek in hebt, maar die kun je eenvoudig negeren. Geen haan die daar verder naar kraait.

Net als bij de stadsvisie roep je vervolgens, dat rekening is gehouden met de wensen van de bevolking bij het opstellen van het ouderenbeleid en dat daarom een discussie in de Raad feitelijk overbodig is. Dit zou getuigen van minachting van de wensen van de bevolking.

Daar heeft het merendeel van de raadsleden  verder geen enkele moeite mee. Eerder die week had men zichzelf al (uit vrije wil) het zwijgen opgelegd.

Wat dat betreft bevat het praatclubje in de Breedstraat een behoorlijk aantal harlekijnen. Je hoeft maar aan het touwtje te trekken en ze maken allemaal dezelfde beweging.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Harlekijnen”

 1. Raadsleden zitten zonder last of ruggenspraak. Ik kan, als ik er met deze hitte zin in zou hebben, zó een aantal punten opnoemen waar in de Enkhuizer raad in ieder PvdA, NE en CDA verdeeld over gestemd hebben.

  Bij CU/SGP heeft het SGP-gedeelte openlijk afstand genomen van het landelijke standpunt wat betreft vrouwen, VVD/D66 stemt verdeeld als dat nodig is, en bij SP, GroenLinks en Lijst Quasten is verdeeld stemmen tot aan de laatste verkiezingen moeilijk te realiseren geweest omdat dit op dat moment één-zetelpartijen waren.

  Volgens mij valt het in de Enkhuizer raad allemaal nogal mee. Raadsleden nemen behoorlijk hun eigen verantwoording ten aanzien waar ze voor staan, als je dat vergelijkt met andere gemeentes in de omtrek.

  Like

 2. “Befehl ist Befehl” geldt voor alle lieden die aan politiek doen. Of ze dit elkaar dooddrukkende harlekijnengedrag nu uitoefenen in een coalitie, of binnen hun eigen fracties in een kadaverdiscipline, het maakt niet uit.

  Nu zitten ze in een situatie waarin coalitieleden elkaar gevangen houden in een coalitiedwangburcht, waarbij één partij overal z’n mond over dient te houden omdat die een verkiezingsverliezer is. In dit calvinistenland vindt namelijk dat een dergelijke status grote deemoed in gedrag vereust.
  En de oppositie bestaat uit partijen die landelijk en lokaal berucht zijn om hun heersende kadaverdisciplines, waarbij eigen visie en persoonlijkheid totaal weggevaagd zijn bij fractieleden en slechts de kuddevisie toegestaan is. Spreken met één mond noemt men dat, massahysterie noem ik dat. Jammer dat lemmingen praktisch uitgestorven zijn, ze waren een mooi vergelijkingsmateriaal voor dit soort non-politici.

  Oftewel, de pot verwijt in jullie dorp de ketel dat die zwart ziet. Er is geen verschil tussen oppositieleden en coalitieleden, of tussen welke partijen dan ook. Ze hebben allemaal dezelfde nutteloze grijze kleur. Waarbij de aanwezigheid van een enkeling als Lijst Quasten zelfs geen aantoonbaar nut in het politieke proces van Enkhuizen weet te laten zien. Luister de geluidsdragers van de afgelopen raadsvergadering maar eens af, het is ondenkbaar dat zoiets ergens anders zou gebeuren en te horen zou zijn.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s