Glimlachten.

De SP heeft het met het CDA bereikte akkoord gepubliceerd, het ziet er aardig uit en we kunnen het straks vergelijken met het akkoord tussen VVD/NE/CDA.

Ik schat dat er weinig verschillen zullen zijn en dat de door links ingebrachte elementen gewoon worden meegenomen, zodat kritiek uit die hoek de mond kan worden genoerd.

[We doen inhoudelijk alles waar “links” om gevraagd heeft, dus om die reden kunnen ze niet tegen de herrijzenis van de oude coalitie zijn.]

Je kunt dan achteraf altijd iets roepen over gewijzigde omstandigheden.

Automatisch moet ik terug denken aan de dagen van Joop den Uyl, waarin de PvdA de grootste verkiezingswinst ooit haalde.

Graag zag men die winst vertaald in linkse beleidsvoornemen. Uiteraard geheel tegen de wens van de verliezer van Agt (CDA), die (gelijktijdig) met Wiegel (VVD) onderhandelde over de vorming van een regering.

Toen dat lukte werden de onderhandelingen met de PvdA afgebroken en met de VVD afgerond.

Sindsdien moet ik, als ik uit die kringen hoor dat men de wens van de kiezer wil respecteren, altijd even glimlachen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

10 gedachten over “Glimlachten.”

 1. Rob, dit is geen matwerk.
  Daarnaast: Ik reageerde op jouw tekst die nauwelijks inhoudelijk over Pims artikel ging, niet op Pims artikel.

  Like

 2. Okee, nog een laatste reactie dan.

  Ik heb het niet over geschreeuw gehad.

  Hogere mensen dan anderen bij de SP, en niet gewoon anders dan anderen, komt uit jou mond. Je noemde dat jouw geloof.
  Voor het stadhuis, en ik was niet bepaald de enige die licht verbijsterd en verbaasd was dit soort termen over anderen uit iemands mond te horen komen.

  Maar misschien ben je vergeten dat je dit gezegd hebt, dat het in emotie gebeurde. Dat kan. Het geeft ook niet, het is niet van belang.
  Jij bent jij, ik ben ik. Zo moet het ook.

  Like

 3. Rob, je moet gewoon niet zo snel kwaad worden. Daarnaast voel ik me niet persoonlijk door je aangevallen hoor, don’t worry.

  Over wel of niet groeten op straat: daar kan ik je niets over vertellen, en ik heb ook geen idee over wie je het hebt. Zelf groet ik altijd als ik bekenden tegenkom, en ik mag eerlijk gezegd nogal graag een praatje maken op straat als ik tijd heb.

  Het aanmatigende: daar bedoel ik mee dat je niet zomaar kunt pretenderen andermans gedachtengang en motiveringen tot handelingen te kennen of weten. Zo werkt dat gewoon niet.

  Karaktermoord: als er ééntje is die afgelopen anderhalf jaar karaktermoord over zich heen heeft gekregen, dan ben ik dat. Nazi, fascist, racist, pluchenazi, zakkenvuller, en noem maar op.
  Gezien de tijd en de omstandigheden waarin de eerste drie zaken openlijk en achter elkaar door, in twee tijdsfases, op me af werden gevuurd door bekende medemensen die daarvan wisten en anonieme medemensen die persoonlijk wilden scoren, is mijn eigen medeleven naar anderen in dit opzicht eerlijk gezegd nogal verhard. Wat dat betreft ben ik persoonlijk letterlijk door de bodem gegaan, en er is weinig tot niets meer in dit opzicht dat me nog raakt eerlijk gezegd.
  Het is dan wennen dat anderen dat nog wel hebben, of het zo voelen.

  Voorschrijdend inzicht: is in Enkhuizen geïntroduceerd als regelmatig terugkerende term door Joop Knukkel in zijn wethouderstijd, toen hij beticht werd van niet doen wat hij zei te gaan doen. Ik zat er toevallig bij dat hij dit noemde.

  En last but not least: meningen over zaken zijn geen constateringen.

  Nou, ik ga mijn worteltjes en snijbonen op eten.

  Like

  1. Beste Hans,

   Blijf dan maar fijn in superlatieven denken (kwaad, geschreeuw, en meer van dat), want dat voel je je zeker thuis bij jouw partij.

   Ik blijf het zonde vinden dat genuanceerd denken wordt geclassificeerd als ‘hogere mensensoort’ en dat jij een echte constatering dat er niet meer gegroet worden zien als een ‘mening’.

   Ik zie het al voor me: Pietje loopt op straat naar Jantje.
   ‘Beste meneer Jantje, naar mijn menig groet U mij niet meer’.

   Joop Knukkel is inderdaad ver voor mijn tijd, ik gooi hierbij mijn handdoek in jouw ring.
   En…. niet doen wat je eigenlijk wel zou doen is toch ook wel iets van deze tijd. Ooit heb ik beweerd dat ‘keer op keer een belofte niet waarmaken ook een vorm van liegen is’.
   En daar sta ik nog steeds achter….

   Eet ze.

   Like

 4. Rob Kerkhoven, dat “voortschrijdend inzicht” is in Enkhuizen door een partijgenoot van jou het eerst gebruikt en hier geïntroduceerd.

  Voor de rest schrijf je best aanmatigend over je medemensen. Maar misschien dat dit voortkomt uit het feit dat jij jezelf als iemand beschouwt behorende tot een hogere mensensoort, en je dit gewoon ook luidkeels hebt verkondigd.

  Like

  1. Hans,

   Ten eerste heeft normaal fatsoen werkelijk niets met een hogere mensensoort te maken. Als jij dat wel vindt ben je dieper gezakt dan ik dacht.
   Ten tweede dook m.i. het containerbegrip ‘voortschrijdend inzicht’ voor het eerst op in de gewraakte raadsbrief met actuele informatie d.d. 6 november 2007, waarin door het college t.a.v. de kadernota wonen op water een 180 graden ommezwaai werd gemaakt inzake hun mening over de door henzelf geopperde mogelijke uitbreiding van ligplaatsen. Want hun suggestie (4 alternatieven tot uitbreiding) werd, nadat de inspraakrondes voorbij waren, middels deze brief omgezet in de ‘oplossing’ PGGB, die nog steeds niet is opgelost.
   Die ommezwaai kwam m.i. mede omdat ik het belachelijke alternatieven vond, die cijfermatig slecht onderbouwd waren; Ik heb toen gesteld, dat als dit voorontwerp niet aangepast zou worden, ikzelf met een initiatiefvoorstel zou komen dat echt hout zou snijden. Want hun 40.000 infra per schip lag toch wat anders dan mijn tot op de naad onderzochte 9.200…
   Dat werd dermate beangstigend gevonden (want mijn cijfers klopten wel, en waren een kwart van de begrote kosten…) dat de boel in de ijskast verdween en er in november plotseling die brief verscheen met als argument: wegens ‘voortschrijdend inzicht’ zijn wij tot andere bevindingen gekomen.
   Dit was de eerste maal dat ik dit begrip heb gelezen, dus.

   Oja, dat ‘aanmatigende’ van jou: vertel mij dan maar eens waarom ik door een beperkt aantal mensen ineens niet meer gegroet word op straat. Is dit een aanmatigende bewering van mij? Het is gewoon zo. En ik vind het onfatsoenlijk.

   Mag ik uberhaupt nog iets zeggen hier van jou? En: ten opzichte van wie ben ik dan aanmatigend? Ik schrijf gewoon wat ik constateer. Daar valt eerlijk gezegd niet veel op af te dingen.

   Politieke mening mag ik dus niet meer hebben, persoonlijke ben ik maar mee gestopt. Waar is dit forum volgens jou eigenlijk voor bedoeld, behalve dan in one-liners en clichees te vervallen? Of hebben enkelen last van gewoon errug korte teentjes….

   Like

  2. Enneh Hans, wat vind je trouwens van Pim’s stelling. Want daar hoor ik je niet over….
   Je bent alleen maar bezig met een vorm van karaktermoord, heel onfatsoenlijk. Vandaar eens (en liever nooit weer) dit koekje van eigen deeg.

   Like

 5. “gewijzigde omstandigheden” is hier al jaren te vaag en te licht bevonden, Pim. Het moet en kan positiever: tegenwoordig heet het dan ‘voortschrijdend inzicht’.

  Schitterende foto trouwens! In een tijd dat er nog écht charismatische ‘staatslieden’ waren i.p.v. populisten.

  Tegenwoordig wordt elke scheet die je laat, hoe klein en satirisch ook bedoeld, aangegrepen en opgeblazen om je het vuur na aan de schenen te kunnen leggen.
  Dat wordt héél ver doorgetrokken. Zo ver, dat het menselijke niet meer gescheiden wordt van het politieke. Het is mij opgevallen dat (zéker alhier) er nog maar weinigen zijn die de kunst verstaan om na een fel politiek meningsverschil elkaar gewoon nog te groeten op straat.
  En dat doodleuk, zo zwart/wit als wat, eindeloos vol weten te houden. Bijna achteloos.

  Het riekt naar een afschrikwekkend woord: haat. Daar waar een ander woord het onderspit delft, namelijk: fatsoen. En daar is niemand bij gebaat. De glimlach is verdwenen. Bijna…

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: