Begin

Afgelopen week vergaderde de gemeente met de ondernemers van Enkhuizen. Klemmende vraag was wat de gemeente kon doen om onze belangrijkste economische pijler (stadsvisie) het toerisme wat verder op te krikken.

Uit het krantenbericht erover begreep ik dat het begin van de avond bestond uit stoom afblazen omdat onze geplaagde ondernemers nogal wat klachten richting gemeente hadden.

Die had zich op haar beurt verzekerd van een externe deskundige, (Polyground) die zijn brood verdient met het bedenken van plannetjes voor middenstanders die zich in hun bestaan bedreigd zien.

Een belangrijk idee van dit bureau was om de boven de winkel gelegen woningen te verhuren, iets wat blijkbaar niet bij de aanwezige ondernemers was opgekomen.

Hét idee van de avond was echter (zo begreep ik uit de krant) dat men op sprookjeswonderland bonnen gaat uitdelen waarmee men in de binnenstad een gratis kopje koffie kan krijgen.

Dit in de vage hoop, dat de bezoekers van dit kinderfestijn niet rechtstreeks doorstomen naar MacDonalds, maar na afloop van een vermoeiende dag nog even in de binnenstad op zoek gaan naar een blauwe zone.

Zelf zou ik nooit op dat idee zijn gekomen, maar het bewijst maar eens, dat aanzienlijke problemen op eenvoudige wijze zijn op te lossen als je maar een deskundige de gelegenheid geeft zijn werk te doen.

En dit is nog maar het begin, want op 6 april vergadert de Raad over een krediet voor € 155.000,- , waarmee een visie op de verdere economische ontwikkeling van onze goed stad gekocht kan worden.

Na dit bescheiden begin van Polyground zijn mijn verwachtingen dan ook hoog gespannen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

7 gedachten over “Begin”

 1. 6 Stella, alinea 2 en 3 helemaal mee eens: we hebben kennis zat in huis, maar blijkbaar voelt niemand zich geroepen het voortouw te nemen en blijft het weer typisch bij een hoop geklaag (“de ander moet maar op de proppen komen”). Zo gaat dat vaak hier, wijzen is makkelijk.

  Wat die tuktuks betreft: Ook een prima ide, maar daar ging het niet om. De vraag was hoe de de toerist bij de ondernemers in de zaak krijgt, en een parkeer-file tuktuks in de Westerstraat wil niemand.
  We waren zo leuk op weg het parkeerprobleem (dat er m.i. nog altijd niet is) op te lossen, toch?

  Shuttlebus heeft meer voordelen:
  1. Al genoemd de (vermoeide) terugweggers van SprWL & ZZM afvangen. Dacht nog na over verruimde route ..ZZM – v. Linschotenstr. – N.Wierdijk (ZZM) – Comp.brug – halte Kaasmarkt (Westerstraat!) en verder Verlaat – Venedie enz., en terug gewoon via Karnemelkssloot – Donkerstraat enz.
  2. 2e, snellere verbinding ZZM – Parkeerplaats ZZM
  3. met uitbreiding van genoemde parkeerplaats uiterst interessant voor toeristen: gratis P aan de rand v d stad!
  4. Extra route (= beter contact binnen/buiten veste voor de enkhuizers
  5. Eindelijk goede OV-route van beide “stadsdelen” naar Zwembad / Strand. Dit maakt strand gunstiger locatie voor startende ondernemers (paviljoen!) en interessanter voor de (oudere!) enkhuizers.

  Gewaagd idee: de Shuttlebus wordt (deels) gratis. Dit kan diverse vormen aannemen: voor de inwoners sowieso gratis, voor toeristen combikaartje (met koffiebon, haha!) dan wel met SprWL en/of ZZM.

  Perspetieven te over, lijkt me. Wie durft?

  Like

 2. 5.Rob, wat dacht je van tuktuk’s of fietstaxi’s?En dan route vanaf station tot aan EZ.
  Lekker zitten met een koptelefoon op je knar die nog wat wetenswaardigheden langs de route vertelt.Leuke (zomer)job voor studenten ed. Moet wel een ondernemer zijn te vinden die dat oppakt;-).

  Maar waarom weer iets van ‘ver’ halen?
  We hebben toch een TPE,HAG,MKB,Horeca winkeliersverenigingen,horeca Enkhuizen en havengebruikers?
  Laat die met een ambtenaar of 2 een denktank vormen om een plan van aanpak voor de komende 5 jaar te maken.

  Maak ne eens integraal gebruik van de kennis en kunde en ideeën die er onder je eigen mensen wel degelijk is.Stukken concreter en vele malen goedkoper en dan heb je het over particperen ipv beginspraak of commentaar geven op een voorgekookt idee van een bureau die geen enkel benul hebben van de dynamiek,verhoudingen en (on)mogelijkheden van specifieke gemeenten. Die trekken wel weer een blauwdruk uit de kast waar de ene keer Hogezand-Sappemeer in staat en de volgende keer Enkhuizen.

  Like

 3. Ik haal mijn oude paard maar weer eens van stal: De Shuttlebus.
  Route: Koperwiekplein (binding Noord/Veste)- Zwembad – Sprookjeswonderland – ZZM Dienstingang – dan via de opening door de Wierdijkmuur (ja, dat kan met zo’n busje!) naar de Vissersdijk – Noorderhavendijk (begin Westerstraat!) – Verlaat – v. Bleiswijkstraat enz. via Station en Florasingel naar de parkeerplaats van het ZZM.

  Want: zo “vang” je de toeristen-te-voet die normaal gesproken, na een middagje Sprookjes-met-jengelende-kids dan wel ZZM, langs de Wierdijk terug zouden sjokken (en zo het centrum missen!!!) af en zet je ze op de juiste route.

  Wat kost dat? Een goede zomer-afspraak met connexxion, of zelf bekostigen á (natte vinger)120.000 voor busje plus jaarlijks 60.000 voor onderhoud / chauffeur, half-uursdienst in het hoogseizoen. Extra diensten dmv. inzet van (in de zomer stilstaande) schoolbusjes.

  Heb ik ooit geöpperd tijdens Stadsvisie-circus, nooit meer wat van gehoord.

  Like

 4. Doorgaan op de oude weg, in welke (reeds geprobeerde en niet-geprobeerde) varianten dan ook, is duidelijk niet hetgene dat Enkhuizen wat betreft middenstandsbloei fel gekleurd op de bezoekers- en shopperskaart zet. De realiteit is zichtbaar wat dat betreft.

  Van de eigen bevolking hoeven aparte winkeltjes duidelijk niets te verwachten wat betreft veel besteden, velen hebben het reeds geprobeerd en velen zijn verdwenen. Enkhuizer shoppers zelf hebben misschien in z’n algemeen een vrij behoorlijk conservatief koopbeleid, en er wonen ook maar 18.200 mensen van wie niet bepaald iedereen een fors gevulde beurs heeft.

  Men zal het moeten hebben van de omgeving in de subregio, én van het toerisme. Stadspromotie in alle onderdelen zal deel moeten gaan uitmaken van het SAMENWERKEN van de middenstand en anderen die gelieerd zijn aan wat met bezoekers en toerisme te maken heeft.
  Maar stadspromotie is waardeloos als je alleen iets te bieden hebt wat tientallen anderen ook te bieden hebben. Koffiebonnen helpen daar inderdaad niet echt aan denk ik….

  Het is écht alleen de integrale benadering van de toeristische visie door samenwerkende bedrijven en overheid, die in mijn optiek iets kan gaan betekenen voor iedereen.

  En wat is er tegen afkijken bij anderen? Zoals PvdA’er Eelco Fijma een keer zei toen hij voor de PvdA een voorstel in de commissie bracht dat de PvdA de raadsvergadering ervoor van het CDA weggestemd had, en hij daarop gewezen werd: “Beter goed gejat dan slecht bedacht!”
  Toentertijd in dat specifieke geval wat gemeen opportuun, maar in het geval van ontwikkelen van Enkhuizen in toeristisch opzicht geen probleem lijkt me.

  Like

 5. Een winkel van Sprookjes Wondeland in de Westerstraat kon het ook niet redden, ondanks de reclame die men daar voor maakte in Sprookjes Wonderland.
  Dus zal het met de bonnen ook niet gaan lukken.
  Geldverspilling al die gemeentelijke visies, laat een ondernemer ondernemen zonder te veel bemoeizucht en regeltjes van ambtenaren.
  Daar gaat dit land aan kapot.

  Like

 6. De zwarte humor van is artikel, overgoten met een duister-cynische saus en gelardeerd met enige triestheid, noopt mij tot een droevig: “Hahahahahahaha!” door de terechtheid van de geuite gevoelens….. 😦

  Ik heb mijzelf vorig jaar een belofte gedaan, als politicus én als zich bij zijn stad betrokken voelende burger, en datgene dat ik mijzelf beloofd heb te gaan doen wordt bij deze dan ook omgezet in de betreffende daad.
  Van het weekend dan wel, gezien de constante factor van tijdgebrek die nog steeds nijpt ondanks het geen politiek meer bedrijven.

  Like

 7. Ja en weer zo,n man extern ingehuurd. Een algemeen praatje vanuit een presentatie die bvb morgen in Harlingen afgedraaid kan worden .Lief hoor maar niets toevoegend. Ik weet zeker dat binnen onze stadsmuren zoveel mensen dit zelfde praatje kunnen brengen. Maar ja dan geloven we elkaar meestal niet of je bent een zakkenvuller oid. De aanwezige ondernemers /verhuurders waren hoopvol gekomen.De koffie was lekker het biertje na afloop lekker koud .

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: