Drogreden

Saskia en haar geit

De Enkhuizer Krant van zaterdag 9 januari bijgaande foto met als onderschrift, “Saskia Panman ontfermt zich over de eenzame geit in de kou langs de Dreef”.

De geit (waar het in het bijbehorende artikel over gaat) valt nergens op de foto te ontdekken, maar de droevige omstandigheden waarin het dier nu al een paar dagen verkeert is inmiddels ook bekend bij de voorzitter van de regionale Dierenbescherming, Patricia de Munnik.

Deze dierenbeschermster laat de Enkhuizer krant weten, alleen iets voor de  geit te kunnen doen, als het fout gaat.

Aan wat er nog meer fout zou moeten gaan met het beestje (waar door de eigenaar niet wordt omgekeken) durven we niet te denken.

Gedurende de periode met strenge vorst tijdelijk onderdak regelen voor het beestje behoort niet tot de mogelijkheden legt Patricia ons uit.

Geiten zijn economische goederen en het weghalen (van dit geitje) zou dus neerkomen op diefstal.

Zo’n opzichtige drogreden om maar niets te hoeven, doen kom je gelukkig niet vaak meer tegen.

Naast Voorzitter van de Dierenbescherming is mevrouw de Munnik ook nog fractie voorzitter van de VVD en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad.

Het is duidelijk, dat je voor het bekleden van die laatste twee functies niet al te veel in je mars hoeft te hebben.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Drogreden”

 1. Over het algemeen kunnen dieren in de vrije natuur zich goed aanpassen aan barre weersomstandigheden.In de vrije natuur zijn er namelijk legio mogenlijkheden om beschutting te zoeken.Je kunt je afvragen of deze geit zich nog in de vrije natuur bevindt.Het is een braak liggend terrein waar volgens mij alleen onderhoud aan wordt gepleegt door de geit zelf.Ik meen dat er ook een soort klimtoestel voor de geit is in de vorm van een stapel dikke boomstammen willekeurig tegen elkander geplaatst.Hierachter en onder kan de geit beschutting zoeken tegen de ijzige wind mocht het haar teveel worden.Ik heb dus het vermoeden dat de geit zich niet zo druk maakt over het winterweer van vandaag de dag.
  Gezondheids-en Welzijnswet voor dieren hoofdstuk 3 artikel 36 lid 1 stelt: Het is verboden om zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken danwel de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen.
  Hoofdstuk 3 artikel 36 lid 3 stelt dat: Een ieder is verplicht hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen.
  De vraag is natuurlijk is deze geit hulpbehoevend?
  Hoofdstuk 3 art 37 stelt: Het is de houder van een dier verboden aan een dier de nodige verzorging te onthouden.
  Ik meen dat een geit een kudde dier is en dus is het houden van een(1) geit in strijd met het welzijn van de geit.De voorzitter zou kunnen bellen met de eigenaar of hij misschien niet nog een paar geiten heeft en hem verzoeken die daar dan ook los te laten ipv zich zorgen te maken over het moeten weghalen van iemand anders zijn eigendom.Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.
  Ik zou zo zeggen:”Vooruit met de geit”

  Like

  1. Een uiterst verhelderende bijdrage over het verschijnsel geit.
   Of de eigenaar van de geit aan je oproep “vooruit met de geit” gehoor heeft gegeven heb ik nog niet kunnen vaststellen.

   Like

 2. Hoewel de dierenbescherming over het algemeen goed werk verricht ben ik in deze zaak ook ernstig teleurgesteld. Hoe slecht moet het nog met het dier gaan dan tot ze mogen ingrijpen, als de geit op sterven na dood is?
  Maar we moeten toch ook de VVD achtergrond van de voorzitster niet vergeten: je moet voor jezelf zorgen en kan je dat niet meer dan heb je pech gehad.

  Like

 3. Pim,

  Ik vind je een beetje kort door de bocht.
  Persoonlijk vind ik dat Patricia wel degelijk wat in haar mars heeft. Puur het feit al dat zij zo lang in commissie en raad zit, plv. raadsvoorzitter, geeft je drive weer om je voor de bevolking in te zetten. Als iemand dat beter dekt te kunnen doen, moet die maar opstaan en zich melden. Maar ik waarschuw dan wel: hoeveel avonden lees je in eenzaamheid de pakken beleid, wetten, ideeën en zo, om daar kernachtig iets over te mogen zeggen in zo weinig mogelijk tijd. En dan maar hopen dat je steun krijgt van anderen.
  Nee, die laatste zin is echt te kort door de bocht. En makkelijk commentaar geven achter je PC’tje. In mijn ogen heet dat stemmingmakerij.

  Daarnaast, als men zo begaan is met dat dier, zet dan zelf een bollenkrat neer.
  Een geit kan makkelijk tegen dat beetje kou en eenzaamheid geldt net zo in de zomer; dan hoor je daar ook niemand over.

  En nogmaals, als men het beter kan of weet, meld je aan bij de Dierenbescherming; word voorzitter. En als dat te veel is, neem dat beest zelf mee; ‘ns kijken wat de eigenaar dan bij de politie doen. ’t Blijft diefstal. Zoek dat maar ‘ns uit. Ik zie graag een up-dateje, met bijbehorend excuus wellicht.

  En anders eet je ‘m toch gewoon op?!

  Like

  1. De redenatie, dat je als voorzitter van de dierenbescherming niets voor een in nood verkerend dier kunt doen (het regelen van noodopvang bijvoorbeeld), omdat je het gevaar loopt te worden beschuldigd van diefstal, is bespottelijk. Daar hoeft niemand iets voor uit te zoeken.
   Overigens is een telefoontje naar het stadhuis voldoende om uit te vinden wie de pachter van het land en dus de eigenaar van het dier is. Ook dat hoeft geen 14 dagen te duren.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: