Getallen.

Heb ik net besloten om met roken te stoppen, lees ik in de krant van vandaag dat ik door te stoppen een 70% grotere kans heb om diabetes te krijgen.

Opnieuw beginnen wordt niet aangeraden, omdat men (als roker) een 30% grotere kans heeft op diabetes dan de niet rokers.

Dat is weliswaar aanzienlijker beter dan het 70% risico dat stoppers met roken lopen, maar het moment dat sigaretten  op doktersrecept kunnen worden afgehaald, zal nog wel even op zich laten wachten. I

Ik herinner me uit het verleden nog een merk met bijzonder medicinale eigenschappen Dr. Dusking. Blijf kalm, neem een Duskin was de slogan toen.

Overigens wordt er wel vaker met dat getallen en percentages gegoocheld.

Neem onze eigen nota Lokaal gezondheidsbeleid. Die vermeldt criteria voor “onverantwoord alcoholgebruik”.

Voor mannen geldt, 21 glazen in de week, minstens 5 glazen/drinkdag, minstens 5 drinkdagen/week.

Maar als je 5 glazen per dag drinkt, gedurende tenminste 5 dagen in de week, dan drink je minimaal  25 glazen in de week en geen 21.

Drie glazen wijn per dag haal ik wel, zeker als we met de caravan in Zuid-Frankrijk staan en dus niet meer onder de invloedsfeer van Herma  Compaan vallen.

Voor vrouwen gelden lagere hoeveelheden. Wat de Italiaanse onderzoekers echter een positief effect noemen, wordt door de Nederlandse instanties onverantwoord genoemd.

Zeker 4 maanden per jaar maakt ik me dus schuldig aan onverantwoord alcoholgebruik. Ter plekke heb ik daar niet zoveel last van, maar zodra ik weer in Westfriesland ben voel me toch een beetje schuldig.

En dan is het dus niet verwonderlijk dat, zodra ik weer thuis ben, ik ook weer 30% kans heb op een depressie, waar Stella dan weer van schrikt.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

11 gedachten over “Getallen.”

 1. Mij kwam ter oore dat een supermarktketen, waarvoor ik geen reclame ga maken, die ook een vestiging heeft in Enkhuizen aan het stunten is geweest met kratjes bier.3 halen 2 betalen ofzo. De stunt kan als geslaagt bestempeld worden want het bier was niet aan te slepen en er werden zelfs tegoed bonnen uitgegeven.Hele volksstammen, buurtverenigingen en vrienden clubs hebben er dankbaar gebruik van gemaakt.De horeca in Enkhuizen moeten vandaag de dag aan strenge eisen voldoen en het wordt voor hun steeds lastiger om nog een beetje knap te draaien.Is daar wel eens over nagedacht?De horeca aan banden leggen om een verantwoord alkoholgebruik te realiseren en de de grossiers te laten stunten met alkohol om de zuipketen te vullen en onverantwoord alkoholgebruik te stimuleren.

  Like

 2. Als bewoners in de binnenstad worden we telkens weer geconfronteerd met lieden in auto,s die je kunt aanzien voor drugstraffic. Plus dat het er bij mij niet ingaat dat je waren mag verkopen je die niet legaal verbouwd en wel verhandeld.Dit mag zomaar verkocht worden onder het mom van ….?Enkhuizen word gemeden door onze bruine vloot ,daar is de coffeeshop mede debet aan ??Het is een verarmde boel daar op het Verlaat en veel overlast .

  Like

  1. Hmmm. Je heb een punt als je zegt dat je wel waren mag verkopen maar die eigenlijk niet mag inkopen omdat ze niet verbouwd mogen worden.Dat klopt inderdaad niet.Ik zie hier een schone taak voor de dames en heren in de politiek om dat nu eens en voor altijd recht te trekken.Een nieuw product voor de landbouwers zal zeer welkom zijn.Goed voor de werkgelegenheid en dus voor de economie.Als men dat nu eerst eens even uit de illegaliteit trekt verdwijnt de criminaliteit die er nu omheen hangt vanzelf.
   Ik heb het ook altijd al vreemd gevonden dat je wel een opvoersetje voor je brommer kon kopen maar het niet mocht gebruiken om je brommer op te voeren.Niet helemaal het zelfde maar net zo eigenaardig.
   Dat de Enkhuizer bruine vloot zijn eigen stad links laat liggen lijkt mij wat overdreven.Ik zou niet graag een bootreis boeken waarbij de des betreffende boot vevolgens niet kan loskomen van de Gependam.Als men in Enkhuizen op en afstapt heb je die stad aan het IJsselmeer dus al gehad.Het is wel de bedoeling dat de toerist die zo’n bootreis boekt ook wat ziet van de voormalige Zuiderzee met al zijn mooie historische plaatsen daaraan.Met het woordje “mede”geef je eigenlijk al aan dat er meer redenen zouden kunnen zijn waarom ze Enkhuizen niet zo vaak aan zouden doen.Misschien te hoge liggelden?(politiek?)Hoe hebben ze dat dan in Hoorn vraag ik mijzelf af.Daar hebben ze er twee.Komen ze daar dan helemaal niet meer?
   Het is misschien een schrale troost maar hier in mijn dorp, want ik woon niet in Enkhuizen, worden wij ook telkens geconfronteerd met lieden in auto’s die je “kunt” aanzien voor drugstraffic maar het zouden net zo goed streetracers kunnen zijn of mobiele hangjongeren.Ik beschouw ze dus maar gewoon als lieden in auto’s.Dat scheelt al een heleboel ergernis.
   Het is te simpel om het Verlaat te bestempelen als verarmde buurt vanwege de coffeeshop.Misschien zou de politiek daar ook zo’n mooi gootje, net als in de Westerstraat, kunnen realiseren dan fleurt het weer wat op.Ze gaan het nog druk krijgen daar op de Breedstraat.
   Die overlast daar heb ik ook last van en dan met name van mijn vrij gezellige vrijgezelle buurvrouw.Die gaat namelijk elke zaterdagavond naar de Parel aan het IJsselmeer om zich daar tot in de vroege uurtjes vol te laten lopen in een of andere kroeg.Om 5 uur ’s morgens is zij blij dat ze dan weer thuis komt en dat laat zij blijken door zich hevig claxonerend de straat in te laten rijden(weer die lieden in auto’s) en luid gillend afscheid te nemen van haar vriendinnen.Ik ben daar niet blij mee want ik wordt daar wakker van terwijl ik nog niet gewekt wil worden.Kunnen ze die kroegen niet gewoon sluiten daar in de Parel??? 😛

   Like

 3. Sportverslaving,eetverslaving,drugsverslaving,gameverslavingsexverslaving,drankverslaving,internetverslaving,koopverslaving,adrenalinekickverslaving,gokverslaving,rookverslaving, allemaal niet door overheidsingrijpen in te dammen door repressie.
  Misbruik en onverantwoord gedrag is toch echt de verantwoordelijkheid van de gebruiker die als deze hulp wil ook kan krijgen.

  Ik ben blij trouwens blij dat er een coffeeshop is zodat de straat en huishandel minder voet aan de grond krijgt wat de ‘soft’drugs betreft.
  Ben benieuwd waarom Jacco dit eigenlijk voorstelt,of is dit een gebbetje?

  Like

 4. Lokaal gezondheidsbeleid?
  Verantwoord alcoholgebruik?
  drugs?

  Lijkt me een opstap voor een discussie over het drugsbeleid in Enkhuizen.
  Ik stel voor om de coffeeshop te sluiten.
  In de plaats daarvoor komt een mobiele verkoopwagen.
  Een vaste standplaats op de Oksel oid en dan een aantal vastgestelde verkoopuren.Dit alles onder toezicht van een bewakingsbedrijf.Verkoop van 14.00uur tot 17.00 uur.Een goed voorstel lijkt mij tav de horeca.lekker makkelijk controleerbaar en bij overtreding gemakkelijk te weigeren.

  Like

  1. Oei oei Jacco een zwaar en gevoelig onderwerp snij je hier aan …drugs… want wat zijn drugs dan? Iets waar je een goed gevoel van krijgt en op de koop toe aan verslaafd raakt?Ik meen ooit hier ergens in een reply gelezen te hebben dat de heer Bokhoven zich tegoed deed aan een aantal zakken clowntjesdrop.Aan het einde van de dag ging hij toch met een onbestemd gevoel te ruste.Was dat een gevoel van gemis aan meer drop of was hij gewoon misselijk?In de voorlaatste topic schreef hij dat hij iets te zwaar was.Ongetwijfeld resultaat van zijn drop(drugs)verslaving.Ik heb een collega die verzot is op frikandellen en dat is aan zijn omvang ook wel te zien.Zo’n supermarkt doos a la 20 stuks daar draait hij zijn hand niet voor om.Niet echt gezond en dat weet hij ook maar tja zijn eigen keus,hij vindt ze gewoon lekker.Hij zegt daar zelf over dat hij waarschijnlijk niet zo oud zal worden door zijn frikandellen(drugs)verslaving.Ik heb ook nog een schoonvader die er een echte kick van kreeg om 40km de longen uit zijn lijf te lopen c.q. rennen.Hij trainde daar dagelijks voor.Voelde zich niet in zijn hum als hij eens een dag niet kon.Ik schrijf expres in de verleden tijd want hij heeft zijn voeten en knieen stuk gelopen met zijn sport(drugs)verslaving.Ik zal maar niet beginnen over alkohol en de horeca want ik denk niet dat je die ook in een karretje tussen 14.00 uur en 17.00 uur wil zien in de Oksel oid.Het zou overigens best wel een gezellige trekpleister kunnen zijn een mobiele Jamin,mobiele snackbar,mobiele sportkar,mobiele kroeg en mobiele coffieshop in de Oksel oid. 😛 Dus jou idee om de coffeshop te sluiten en je plannen daarna zijn wat mij betreft slechts goed voor een ding en dat is jou geliefde haard mee aan te steken.De oplossing voor eigenlijk elk “probleem” is heel simpel en te omschrijven in een woord…..”verantwoord”.

   Like

 5. Volgens mij is het of / of / of, want zoals je zelf al zei, 5 x 5 is meer dan 21. Maar bij of / of / of kun je dus 4 dagen 4 glazen drinken (in totaal 16) en zit je veilig, dat wordt anders als je 5 dagen 1 glas drinkt (in totaal 5). Zou het dan toch niet of /of / of zijn?
  Nu ik er nog eens over nadenk, heeft iemand wel eens onderzocht hoeveel onderzoeksresultaten je maximaal per dag mag lezen zonder je geestelijke gezondheid in gevaar te brengen?

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: