Maatschappelijke middenveld.

Care Campus in Zwolle

Wat de gemeente Enkhuizen natuurlijk voor heeft op Stede Broec is dat wij (dank zij ons project stadsvisie) beschikken over maar liefst 34 richtinggevende  uitspraken van de bevolking.

Ik noemde als eerder het verlangen een regiegemeente te zijn, maar er zijn er nog 33.

Zoals deze bijvoorbeeld;

Enkhuizen wil een thuisbasis zijn voor mensen die zichzelf goed weten te redden en mensen die ondersteuning en zorg nodig hebben om zich in de maatschappij te kunnen handhaven.

Kortom een thuisbasis voor iedereen, maar dan in Algemeen Beschaafd Collegetaalgebruik. (een ABCtje)

Maar deze richtinggevende uitspraak is ook mooi,

De gemeente verkent met het maatschappelijke middenveld het concept van de Care Campus.

Nu wil het toeval, dat ik (in mijn omgeving) nog nooit iemand over een Care Campus heb horen praten. Sterker nog, niemand heeft enig benul wat zo’n Care Campus inhoud, terwijl deze richtinggevende uitspraak toch is voortgekomen uit de wens van de bevolking en unaniem door de Raad is geaccordeerd.

Er is dus vast al een ambtenaar bekend, die zich met die verkenning gaat bezig gaat houden, maar de prangende vraag is alleen, met wie.

Want onwetend als we zijn, behoren we duidelijk niet tot het maatschappelijke middenveld.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

24 gedachten over “Maatschappelijke middenveld.”

 1. “Enkhuizen wil een thuisbasis zijn voor mensen die zichzelf goed weten te redden en voor mensen die ondersteuning en zorg nodig hebben om zich in de maatschappij te kunnen handhaven”.
  Die mensen die ondersteuning en zorg nodig hebben, hebben ze reeds verwezenlijkt als ik de berichten in het nieuws(NHD) mag geloven. Naast het in toom houden van de Enkhuizer burger door een Fries bedrijf gaat nu ook het groen worden gehandhaafd door echte Friezen, ten koste van de nuttige dagbesteding van de mensen van Opmaat.
  Is hier stiekem sprake van een friese herkolonisatie of hebben ze toch een fusie partner gevonden? Ik denk het laatste. Stavoren lonkt

  Like

  1. Kijk maar eens om je heen hier in Enkhuizen Christian. Het wemelt al vele tientallen jaren van de Friezen die hier komen werken en wonen. Dat is dus niets nieuws. Ik heb nog niet gehoord hoe en of het al afgelopen is, maar het zou mooi zijn als Donker het werk gewoon door locaal Enkhuizer of westfries personeel zou laten uitvoeren. En nog mooier als dat (grotendeels) WSW ers zijn.

   Like

 2. Klaas:Je kan mij niet wijsmaken dat het woord domotica door burgers is aangedragen,daar heb ik al eerder opmerkingen over gemaakt.Hert is een ambtenarenterm.
  Zelfs tijdens een andere bijeenkomst met heel veel mensen uit het ‘veld’,moest door ambtenaren worden uitgelegd wat deze term betekend.
  Dus enige scepsis mbt de richtinggevende uitspraken is wel op zijn plaats.

  Like

  1. Stella, dat probeer ik je ook niet wijs te maken in mijn reactie. Ik heb het zelf naar voren horen komen in een van de scenario’s van (ik meen) de tweede consultatieronde. Domotica is in elk geval geen in Enkhuizen bedachte term. En als je ziet wat ze er al mee kunnen vind ik het een goede ontwikkeling.

   Like

   1. Dat is gewoon maar een uitdrukking hoor, die wellicht in het West-Friese niet zo gebruikelijk is:-).

    Ben het met je eens dat het een goede ontwikkeling is, maar ik weet inmiddels wat het nu eigenlijk inhoudt.

    Een hele goede ontwikkeling zou zijn als het in gewone mensen die wel eens willen weten wat dit nu eigenlijk betekend.

    Like

 3. Heeel acuut:-)

  Herkansing:

  Heb daar in het hele circus ook aandacht aan besteed, net als aan de term domatica, waarvan ik durf te beweren dat dit niet uit de ‘burgerkoker’ komt.

  Mbt de CareCampus:Daar werd gesteld dat dit goed voor de werkgelegenheid zou zijn om mensen op leeftijd, en mensen met een ziekte, beperking en handicap op één plek te huisvesten. Dat slaat echt helemaal nergens op. Krijg daar Het Dorp idee bij.

  Dit staat trouwens ook haaks op de doelstelling van de WMO waarin (ingegeven door bezuinigingsdrift)wordt aangestuurd op het steeds langer laten thuis wonen met behulp van Thuiszorg, mantelzorgers en vrijwilligers.

  Wat de werkgelegenheid er als argument mee te maken heeft? Ik zie het niet. Of een hulpbehoevende nu op adres A of B woont, de zorg moet gewoon geleverd worden.
  En dan locatie: SMC of misschien Boschplein?
  Maatschappelijk middenveld: Omring,Wilgearden,WWE?

  Zo, dat is eruit, haha

  Like

  1. Naast Wilgaerden bijna goed! Het is domotica. Het woord Domotica is een samentrekking van domus (woning) en telematica. Bijvoorbeeld Omring is hier al jaren mee bezig om dit in haar verzorgingshuizen en verpleeghuizen te implementeren.

   Like

 4. Tja wat natuurlijk jarenlang uit het oog verloren is (visie).
  En je wil dan in een keer 20 jaar vooruit kijken dan zal niet iedereen hier zich in kunnen vinden .Ik zie deze stadsvisie dan ook als een storm in een glas water.Kortom hier komt niets van terecht.We kunnen nu ons broek al niet heel houden laat staan dat er 1 iemand dit nu zou kunnen realiseren.Nou ja het heeft in ieder geval weer geld gekost wat zeer gerust stellend is toch?

  Like

 5. Ik denk dat het idee een beetje gabseerd is op de veronderstelling dat je echt een soort “regionaal centrum” krijgt met specialisatie op het gebied van bijv. geriatrie. dat is al eens een keer genoemd. Zou eerst SMC worden totdat WFG naar Molenweg ging, toen weer wel, toen weer niet enz. Dit gaat ook uit van de aanname dat Enkhuizen een extra aantrekkingskracht krijgt door zo’n centrum, dus…meer werkgelegenheid. Ik vind het erg vergezocht. Voor de duidelijkheid: de stadsvisie is een verzameling uitspraken waar je je geen buil aan kunt vallen, maar daarmee tegelijkertijd ook niets veel zegt.

  Like

  1. @2. Vanmiddag voor Buitenhof het fenomeen dat de gemeenten en de rijksoverheid straks met enorme bezuinigingen zullen worden geconfronteerd, maar dat daar in geen enkel programma op wordt geanticipeerd.
   Nogal wat overheidstaken gaan te vervallen of gaan op de schop.
   In de stadsvisie leest ik eerder een uitbreiding dan een vermindering van overheidstaken.
   Ook interessant in Buitenhof, Almere doet men het nu met 4 wethouders, was geloof ik 8.

   Like

   1. Als het goed is komt voor de verkiezingen nog een voorstel voor de lange(re) termijn. Die bezuinigingen van de landelijke overheid zijn weer lekker makkelijk. Ze gaan nl. hand-in-hand met decentralisatie. kortom, meer doen voor minder. En dan landelijk maar afvragen waarom de burger zo ontevreden wordt/is.

    Like

 6. Heb daar in het hele circus ook aandacht aan besteed, net als aand e term domatica, waarvan ik durf te beweren datdit niet uit de ‘burgerkoker’komt.

  MbT de care ca,pus:Daar werd gesteld dat dit gped voor de werkgelegenheid zou zijn om mensen op leeftijd, en mensen met een ziekte, beperking en handicap op één plek te huisvesten. Dat slaat echt helemaal nergens op. Krijg daar Het Dorp idee bij. Dit staat trouwens ook haaks op de doelstelling van de WMO waarin (igegeven door bezuinigingsdrift)wordt aangestuurd op het steeds langer laten thuiswonen met behulp van Thuiszorg, mantelzorgers en vrijwilligers.

  Wat de werkgelegenheid er als argument mee te maken heeft? Ik zie het niet. Of een hulpbehoefende nu op adres A of B woont, de zorg meot gewoon geleverd worden.

  En dan locatie: SMC of misschien Boschplein?
  Maatschappelijk middenveld: Omring,Wilgearden,WWE?

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: