Sneu

In de krant lees ik dat de aan West-Frisia toegezegde kleedkamers een tijdelijk karakter krijgen. Tegelijkertijd wordt er een stuurgroep benoemd die de mogelijkheid gaat bestuderen voor de realisatie van sportvoorzieningen elders.

Geen idee wie er in zitten, maar het zal wel weer onder leiding van Sportservice gebeuren, het externe bureau in Nibbixwoud dat alle gemeentelijk sportvragen oplost.

Het sneue van die stuurgroep is natuurlijk, dat de stadsvisie (waarin met geen woord over sport wordt gerept) een maand geleden unaniem door de raad is aangenomen.

Ook de structuurvisie 2020, die een integraal onderdeel heet te zijn van de stadsvisie en zich bezig houdt met de ruimtelijke indeling van Enkhuizen, rept niet over een relocatie van de sportvelden.

Ook dit document is een maand geleden unaniem door de Raad aangenomen.

Het circus rond de stadvisie was begroot op € 200.000,- . Hoeveel de structuurvisie 2020 heeft gekost weet ik niet, maar degelijke bureaus werken gewoonlijk niet voor niets.

Kortom er is een aanzienlijk bedrag uitgegeven aan documenten die een maand later al weer achterhaald zijn.

Relocatie van het gemeentelijke sportterrein vergt namelijk nog al wat ruimte en daar is in geen van beide visies rekening mee gehouden.

Wel met de realisatie van een care-campus natuurlijk, maar niet met de aanleg van hockeyvelden en een atletiekbaan waar nu weer over wordt gepraat.

En nog durven College en Raad te beweren dat zowel de stadsvisie als de structuurvisie breed (door de bevolking) gedragen documenten zijn.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

10 gedachten over “Sneu”

 1. Heb met allebei opties geen moeite.Maar als je een nieuwe accomodatie ontwikkelt dan kun je een dubbelslag maken ten aanzien van ons toch bestaande vlekkenplan.Of is dit inmiddels uit de wereld?Enkhuizer zand moest toch ook ontwikkeld worden? Als dit het geval is dan moet er op de bastaande locatie geinvesteerd worden.

  Like

  1. Op zich is er een vlekkenplan waarbij Enkhuizer Zand minus Immerhorn is ingevuld. Ook weer een beetje, in mijn ogen, omdat tav. dat gebied geen beslissing wordt genomen. Nieuwe accomodatie, bedoel ik maar, kan ook binnen huidige Immerhorn. Ik moet er bij zeggen dat ik niet meteen weet hoe dat financieel zit. Maar je zou kunnen beginnen met knappe vaste accomodatie neerzetten van in ieder geval de huidige benodigde uitbreiding. Zoals ik al zei zijn de jaarlijkse lasten daarvan vergelijkbaar met de 20000 die nu nodig is voor semipermanent.

   Like

 2. Voor centrale huisvesting heeft EH een mooie locatie op hrt witte hert.Moet ook te realiseren zijn.Wat WF en Dindua betreft mag dit niet van een fusie afhangen.Onderhoud ja dat niet doen is een verkeerde bezuiniging geweest dat bewijst zich nu wel.En wat is er tegen een mooie bebouwing op Immerhorn in de vorm van vakantie woningen en een multifunctioneel complex.Plus dat hier de provincie een flinke duit aan bij kan dragen.Veel werkgelegenheid en in de toekomst doen we misschien sportief weer mee.Of moeten we allemaal naar de olympische spelen voordat we gezien worden?

  Like

  1. Multifunctioneel complex op Immerhorn hoor je mij niet over. Misschien een soort Papendal. Lijkt me mooi, het ging mij om plannen voor andere lokaties. Wat er tegen is dat bij dit soort beloftes iedereen zich onterecht rijk rekent (sportclubs nieuwe velden + accomodaties, gemeente huisvesting, projectontwikkelaar een park, toerisme geweldig enz.). Toekomstdromen zijn prachtig maar daar moet je wel naar toe werken, en zoals gezegd moet dan bij een andere lokatie gewerkt worden aan a) contact met Stede Broec, b) een plek, c) bekostiging enz. Ik zou daar wel eens wat meer ontwikkelingen willen zien voordat er allemaal beloftes komen. Ondertussen uitgaan van wat je al hebt, en de boel niet laten slabakken.

   Like

   1. Nu ik daar even wat meer over nadenk: wat zou er inderdaad op tegen zijn om op grond die al van de gemeente is te investeren in accomodaties?

    Like

 3. Overigens…een beslissing Centrale Huisvesting ja of nee is tot op heden nog niet genomen. Ik ben fel tegen: kost veel en levert weinig op. Misschien als over 15 jaar gefuseerd is. Maar dat betekent wel: gewoon blijven onderhouden van de huisige faciliteiten. En dat is dus weer net als bij sportaccomodaties: als je als bestuur zelf geen besluiten neemt, moet je gewoon uitgaan van hoe het nu is en die accomodaties op orde houden.

  Like

 4. @3: dat is overduidelijk. Maar realistisch: NU beslissen dat je fuseert en dat je op een andere plek wat neerzet, is -dat zeg je terecht- niet realistisch. Sowieso is dit laten afhangen van 1. of je grond vindt, 2. of er gefuseerd wordt of niet, 3. onderhandelingen met Stede Broec, 4. of er geld is, erg risicovol. Precies om de reden die je al noemt: “Alleen waar ik niet gerust op ben dat onze bestuurders daarna weer achterover gaan leunen.”. Waarom is er ook geen plan voor permanente bebouwing plus renovatie bestaand? NU permanent bouwen kan wel degelijk snel. Het grond is al van “ons”. Net als dat een kunstgrasveld ook vrij snel geregeld kan worden. Natuurlijk kost dat best wel wat, maar je verdient weer terug op minder onderhoud (voor zover dat overigens nog gebeurde). Eigenlijk ben ik dus een beetje bang dat gebeurt wat jij beschrijft. Kijk maar eens naar centrale huisvesting: daar werd *ook* besloten om wat noodlokalen naast het stadskantoor te zetten, in afwachting van een besluit over Centrale Huisvesting. Er werd niet meer geïnvesteerd in het kantoor. Vervolgens bleek dat Arbo e.d. er onder leed, waarna alsnog besloten werd te investeren. Als je nou NU een knoop doorhakt (zijn er dringende redenen waarom Wf en Dindua weg zouden moeten?), dan zet je vervolgens gewoon knappe ruimtes neer. Sterker nog, als we niet een half miljoen in de put die Waaigat heet, hadden gestopt hadden die permanente kleedkamers er al kunnen zijn.

  Like

 5. Christian er zal iets MOETEN gebeuren want West-Frisia zit echt met de handen in het haar.Een ledenstop dreigt en zal een negatieve uitwerking krijgen.De faciliteiten waar de leden nu voor betalen zijn prehistorisch .Dus een tussentijdse aanpassing is absoluut noodzakelijk.Alleen waar ik niet gerust op ben dat onze bestuurders daarna weer achterover gaan leunen.Nu doordrukken en eens een echte beslissing (professioneel).Hierin ligt echter ook een rol voor de provincie.Kijk bv eens naar Lelystad dit word volgepompt met danwel Europese subsidies.Dan kun je als overheid toch niet laten gebeuren dat het hier een achtergesteld gebeurn word.

  Like

 6. Ik denk dat het grote gevaar -maar dat heb ik eerder ook al eens geschreven- nu is dat weer een tijdelijke oplossing wordt geboden met een worst van een uitgebreid plan in het vooruitzicht. Dit terwijl 1. je dat -vind ik- samen met Stede Broec moet doen, 2. een eventuele fusie niet betekent dat je per se weg zou moeten, 3. dit meer geld kost dan menigeen denkt, 4. als je dat betaalt van de opbrengsten van Immerhorn dat alleen kan met een grote dure ontwikkeling aldaar. Volgens mij kun je beter gewoon in Immerhorn investeren. Voor 21000 kapitaallasten per jaar kun je er vaste accomodaties neerzetten. In de stadsvisie staat overigens wel vermeld dat er een onderzoek komt naar Gommerwijk West West als mogelijke plek voor… Maar inderdaad het belangrijkste: wie praat met de verenigingen? Dit doet het college, maar ik weet via hen van niets. Dus spreek ik nu zelf maar af.

  Like

 7. Kan interessant gaan worden maar wie bepaalt waar wat en wanneer de sportverenigingen gaan (moeten) verkassen.Hebben de leden van de stuurgroep de betreffende al ingelicht of gesproken.Er word nu weer van alles geroepen maar het zal wel een doorzichtige verkiezingstunt worden.Niet dat ik dergelijke plannen afkeur maar de volgorde is wel weer opmerkelijk.Ja die visies he.Nou ja de kachel brand er nog lekker op.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: