Zaadhoofdstad

Kassenklas In de stadsvisiekrant komt ook de voorzitter van de stichting Seed Valley (Roland Peerenboom) aan het woord.

Ik kende het begrip niet, maar lees op Wikipedia dat het hier om een in 2007 gedane suggestie van onze burgemeester Baas gaat.

De stichting zelf dateert van 2008 en heeft van de gemeente huisvesting gekregen in de oude van Gendt en Loos loods bij het station.

In Amerika noemen ze zoiets een lobby, die zich tot doel stelt zo veel mogelijk geld los te peuteren van de overheid voor plannen die hun bedrijf (of bedrijfstak) ten goede komen.

Zo wil de zaadindustrie een betere opleiding voor haar toekomstige personeel.

Vroeger deden de bedrijven dat zelf. Ik herinner me de Phillips- en Hoogovenschool, maar dat kost natuurlijk geld en dus moet de overheid daar nu maar voor zorgen.

Roland is daarom blij dat zijn zaadlobby breed door de burgers wordt gedragen. Enkhuizen is misschien wel de zaadhoofdstad van Nederland meent hij (Sillicon Valley is wereldberoemd, maar Seed Valley is voorlopig alleen nog in Enkhuizen beroemd, dank zij de stadsvisie) en hij sluit niet uit dat dit de stad heel veel moois zou kunnen brengen.

Dat laatste betwijfel ik. De meeste zaadbedrijven zijn inmiddels onderdeel van grote internationale bedrijven geworden. Hun hoofdkantoren staan elders.

Over hun verbondenheid met Enkhuizen, anders dan dat een deel van hun personeel daar woont, heb ik de afgelopen 50 jaar eigenlijk nauwelijks iets gemerkt.

Volgens mij sponseren ze ook geen Enkhuizer evenementen of sportclubs, ik kan me ook geen gebouw voor de geest halen dat mede door de  inspanningen van de zaadindustrie in Enkhuizen is gerealiseerd en in de propagandafolder die de gemeente Enkhuizen voor ze heeft uitgebracht, adverteren ze zelf nauwelijks.

Natuurlijk hoop ik van ganse harte dat de zaadindustrie ter plaatse blijft groeien en bloeien.

Dat de opleidingen voor hun lagere personeel zal verbeteren, maar gelet op de status die ze zichzelf toedichten had ik toch iets meer betrokkenheid verwacht.

Dat ze zo dominant in de stadsvisie aanwezig zijn heeft volgens mij dan ook niets te maken met een breed gedragen gevoel onder de bevolking, maar met een goed gevoerde lobby, waar ons gemeentebestuur klaarblijkelijk bijzonder gevoelig voor  is.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Zaadhoofdstad”

 1. ( 7-10-2011)
  Ook hier reageer ik even op een oud onderwerp. Kan geen kwaad.
  Toen Seedvalley werd gesticht vond ik het persoonlijk ook een beetje warrig, en ook ik vroeg me af wat het nut er eigenlijk van was. Ik ben momenteel bezig met alweer mijn 14de jaar in de zaadindustrie af te ronden. De laatste 11 daarvan waren bij mijn huidige werkgever.

  De resultaten van een Seedvalley worden langzaam zichtbaar en ik ben sinds kort geconfronteerd met zeer positieve resultaten van hun initiatieven.

  We hebben de eerste werk-studenten inmiddels in dienst. Deze jongens en meiden studeren gelijktijdig in hun toekomstig vakgebied. Seedvalley stelt zich o.a. ten doel om studenten in de praktijk te laten studeren. Dat voorkomt bijvoorbeeld een studie aan Wageningen, om vervolgens alsnog groen als gras te komen solliciteren.
  Ze verdienen een inkomen, bouwen geen studieschuld op en bekwamen zich in hun toekomstig vak terwijl ze studeren. Alle resultaten daarvan worden goed bijgehouden. Een student die niet bevalt of die het zelf niks vind kan er nu al achter komen of dit zijn/haar carrière gaat worden of niet.
  Een geweldigere manier om aan gemotiveerd evenals gespecialiseerd personeel te komen is er niet.

  Ik werk zelf bij de enige echte overgebleven Enkhuizer zaadhandel die er nog is. Als je kijkt naar de ontwikkelingen in de zaadtechnologie, is het heel verklaarbaar waarom deze optie van leren en werken bij je toekomstige werkgever is gekozen. Een school kan deze ontwikkeling niet actueel samenvatten om er een opleiding uit te fabriceren. Zelfs wij kunnen onszelf soms niet bijhouden.
  Niet alleen doen we aan planten veredeling en zaadwinst, we veredelen onze processen ook.
  Dit is een hoofdprijs voor een student…. Ging het altijd maar zo en overal.
  Seedvalley is wel degelijk een aanwinst (geworden) voor Enkhuizen en de regio.

  Het is mij persoonlijk wel een doorn in het oog dat onze geduchte concurrenten zich ook hebben aangesloten bij Seedvalley. Het is niet zo dat we onderling één grote vriendenkliek zijn. Wat we delen is dat we de zaadindustrie willen waarborgen voor onszelf en voor onze generaties na ons omdat het blijkt dat het een onuitputtelijke bedrijfstak is die nooit ophoud. De kern van de zaak is namelijk dat we verantwoordelijk zijn voor voedsel op de wereld, en zolang er mensen bestaan is er voedselbehoefte.

  Iedereen die studerende kinderen heeft raad ik aan om hen een functie in de zaadindustrie te onderzoeken. In een zaad verdedelingsbedrijf is bijna geen dag hetzelfde. Het is een wereld op zich. Altijd fascinerend, daardoor inspirerend en het is werk wat voldoening geeft.
  Ik mag geen merken of namen noemen, maar elk bedrijf is anders.. Kies niet voor de verkeerde.

  Seedvalley rocks!

  Like

 2. Het zit (uiteraard) genuanceerder.
  Dit gebied is qua grondsamenstelling gunstig voor dit soort bedrijven. Ook verschaffen ze veel werkgelegenheid. Enza zaden (maar misschien wel meer, deze herinner ik me nog) sponsort regelmatig (Enza > Drom, Syngenta > Haringhoppers (!) die kon ik zo snel vinden), en ook weet ik dat zelfs decanen vanuit Zaandam (mijn school) met leerlingen naar Enza trekken (voorlichting e.d.). Of het zo blijft, dat is natuurlijk onzeker, juist vanwege het feit dat het multinationals zijn (eigenlijk Monsanto en Syngenta). Maar dat moet je wel stimuleren, vind ik. Het is nl. ook zo dat het veel plekken voor hogeropgeleiden zijn. Dan krijg je geen brain drain (of minder). De tsichting Seed Valley vind ik een beetje raar, en ik vrees dat dat alleen maar geld kost en weinig resultaat. Als idee alleen, een concentratie van zaadbedrijven, vind ik Seed Valley wel goed. Al klinkt ZaadVallei natuurlijk beter :-O)
  Overigens ben ik het alle keren dat je zegt dat je nooit ergens een verantwoording leest, helemaal eens (behoudens een paar veelposters).

  Like

  1. Ik heb natuurlijk niets tegen de Zaadindustrie. Gun ze een opleidingsinstituut en wat al niet meer, maar ik erger me aan de voorstelling van zaken waarbij het geheel wordt voorgesteld als een harte wens van de bevolking van Enkhuizen. Dat is flauwekul.

   Je kunt als B&W ook gewoon zeggen, “Wij vinden dit van belang voor de verder ontwikkeling van Enkhuizen en dat standpunt verdedigen tegenover degenen die ons in naam vertegenwoordigen”.

   De structuurvisie 2020 weerspiegeld gewoon de opvattingen van het huidige college en het circus er om heen is alleen georganiseerd om het zonder verder gezeur door de Raad te loodsen.
   Over die stichting hoef je ook geen zorgen te maken. Die verdiend zijn eigen geld in de vorm van subsidies die er worden binnengehaald.

   Like

   1. Dat klopt. Er zit zeker een vertaling van het college in. Ik vermoed wel at gezegd is “werkgelegenheid is belangrijk” en ook dat deze of gene heeft geconstateerd dat zaad, nautisch, toerisme allemaal takken zijn die we hier al redelijk vertegenwoordigd hebben. Ik denk dat het daarmee wel ongeveer aangeeft waar Enkhuizers bij eigen werkgelegenheid als eerste aan denken. Maar hartewens, dat is inderdaad overdreven.

    Like

 3. Je redenering gaat wat krom Pim, als de zaad bedrijven lobbyen, dan is dat voor iets dat ze graag willen. Als ze dat krijgen is dat iets wat ze bind aan Enkhuizen (want ergens anders moeten ze nog maar zien of ze het ook krijgen). Dus door in te gaan op de lobby creëren we werk. De mensen die daar werken geven gedeeltelijk hun geld ook weer uit in de regio, dus we worden er beter van.
  En natuurlijk hebben we niet zomaar een silicon valley in de achtertuin, maar je nek uitsteken en een omgeving proberen te creëren die wat vergelijkbaars mogelijk maakt (ok, op wat kleinere schaal) vind ik goed.
  Tsja, en dan geen geld uit willen geven aan het neerzetten van een school, ik heb altijd gedacht dat dat nu juist een taak van de overheid was. En jij spreekt toch ook de gemeente aan als ze niet doen wat ze volgens jou wel zouden moeten doen?

  Like

  1. Waar het mij om gaat is het proces waarbij de wensdromen van bestuurders en de tegen hen aanschurkende lobbyisten worden voorgesteld als zijnde de diepste verlangens van de gewone bevolking.
   En dat vervolgens de Raad zich (op basis van dat argument) het zwijgen laat opleggen.
   Dat de Zaadindustrie probeert haar eigen belangen probeert te behartigen begrijp ik. Daarin staat zij ook niet alleen. Ook de bruine vloot en de toeristenindustrie proberen voor zichzelf zo voordelig mogelijke regelingen te treffen met de gemeente.
   Ik doe niet meer dan daar wat kanttekeningen bij plaatsen.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: