Leidraad

_boland De laatste krant over de stadsvisie is uit. Bewaar hem goed, het is de leidraad voor de toekomst zoals ze zelf zeggen en ik voorspel dat we er nog een boel plezier aan gaan beleven.

Om te beginnen zijn er (op basis van de door de bevolking naar voren gebrachte wensen) 34 richting gevende uitspraken geformuleerd.

De VVD (op aangeven van haar wethouder Boland) vond het ongepast als de Raad daar ook maar iets aan zou veranderen dus is de tekst unaniem goedgekeurd.

Laten we beginnen één van die uitspraken er uit lichten.

Wat U (de bevolking) als diep gekoesterde wens naar voren hebt gebracht is, dat in 2030 de gemeente een regiegemeente zal zijn. (richtinggevende uitspraak nr. 7)

Prima natuurlijk, probleem is alleen dat ik niet weet wat een regiegemeente is. Navraag in mijn omgeving leert dat men het daar ook niet weet.

Conclusie, ik verkeer in de verkeerde kringen want de rest van de bevolking weet het wel en is massaal voorstander.

Tijd voor een nieuwe peiling met een simpele vraag. “Enkhuizen regiegemeente?”

Hij staat als gebruikelijk rechts bovenin, de oude peiling blijft open maar gaat naar rechts onderin.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Leidraad”

 1. Check in RIS de raadsbrief van 17-03-2008 waarin oa:
  ‘De gemeente Enkhuizen ontwikkelt zich in de richting van een regiegemeente die zich richt op kerntaken, kwaliteit en strategisch vermogen. De sturingsrol van de regisserende overheid komt voort en sluit aan bij de hedendaagse verhouding tussen burger, maatschappelijk middenveld, organisaties en bedrijven enerzijds en de overheid anderzijds. De regiegemeente zet daarom in op het realiseren van maatschappelijke effecten in samenwerking met andere actoren door een coördinerende en verbindende rol.

  De ontwikkeling van de gemeente Enkhuizen naar een regisserende overheid sluit ook aan bij de maatschappelijke trend, waarin burgers kwalitatief hoogstaande
  resultaten van hun overheid verwachten. De burger verwacht een efficiënte,effectieve, dienstverlenende en slagvaardige overheid.

  Like

 2. Regiegemeente is een holle kreet. Je kan het wel willen maar tussen willen en kunnen ligt een wereld van verschil.
  Tot nu toe ben ik er niet onder de indruk wat er met die regie gebeurd.

  Like

 3. Regiegemeente is een nietzeggend etiket. Je kunt alle kanten op. In een nota van de voormalige gemeentesecretaris werd aangegeven dat onder regiegemeente wordt verstan dat 1. de gemeente de regie heeft (wie wil dat nou niet?) en 2. dat per keer bekeken wordt of dit betekent dat we zaken zelf doen of niet. In de praktijk ligt de nadruk alleen op kleiner worden en meer inhuren.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: