Rekenkamer

Op de gemeentelijke website zag ik onlangs een nieuwsberichtje van de regionale rekencommissie, met daarbij de de uitnodiging aan de burgers om onderwerpen naar voren te brengen waarover de rekenkamer zich zou kunnen buigen in 2010.

Moest gebeuren voor 23 december meen ik en een een e-mail adres werd verstrekt. Waarschijnlijk geplaatst door een overijverige ambtenaar (die zijn er ook) die de lokale democratie een warm hart toedraagt.

Het bericht is (naar ik aanneem op last van hogerhand) weer van de website verdwenen.uilen

Nu heb ik wel wat vragen waarover de rekenkamer zich zou kunnen buigen. Eigenlijk zou de Raad dat moeten doen, maar die onderzoekt veel liever zaken die anderen verkeerd doen, dan ze haar eigen functioneren onder de loep neemt.

Het gaat natuurlijk om de spectaculaire grondaankoop van begin dit jaar. Althans, het werd voorgesteld als een grondaankoop, maar dat was het natuurlijk niet echt, want de grond was al eigendom van de gemeente.

In feite was het een oprotpremie van meer dan een half miljoen die betaald werd, zodat Sprookjeswonderland wat vlugger met zijn uitbreiding kon beginnen.

Het interessante van deze aankoop is ook, dat de gemeente ongeveer € 80,- m2 (voor haar eigen grond) betaalde, terwijl ze die 4 maanden later in erfpacht zou uitgegeven voor € 60,- m2. Kijk dat is nog een zakendoen met het geld van een ander.

Wat de gemeenteraad hiervan vindt weten we inmiddels (niks). Nu maar eens kijken wat de rekenkamer er van vindt. We houden U op de hoogte. 

Eerder berichten over deze onderwerpen zijn opgenomen in de categorie Uilenbanen en SWL.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

8 gedachten over “Rekenkamer”

 1. Aan één kant is het jammer dat het een regionale rekenkamer is als je naar de onderzoeken kijkt die zijn uitgevoerd. Echt specifiek lokaal onderzoek is er niet.

  Doordat het onderwerp op meerdere gemeenten betrekking heeft is de aangevoerdfe info veelal gedateerd.Dat kwam sterk naar voren tijdens onderzoek effectifiteit en aanpak armoede/minimabeleid.Data was behoorlijk achterhaald met cijfers uit 2005/2006. Zo ook mbt woningbouw.

  Like

 2. Klopt, in de vorige raadsperiode zijn we met die gemeenten gaan samenwerken op dit punt. Het levert in potentie o.a. een onafhankelijkere en objectievere kijk op te onderzoeken zaken op.
  Het eerdere onderzoek naar overbodige inhuur van externen door de lokale rekenkamer is destijds door Nieuw Enkhuizen aangevraagd, bij monde van mezelf.
  De berichten destijds overal vandaan over dit verschijnsel van overdadige kosten door overbodige inhuur van externen in gemeenteland in het algemeen verontrustten me zeer, en daarop heb ik toen een verzoek geschreven uit naam van NE waar de raad mee instemde.

  Het verrast me trouwens dat Christian die samenwerking van gemeentes jammer vindt, hij is degene die steeds pleit voor intensieve samenwerking van gemeentes op zoveel mogelijk punten, als alternatief voor fusie van gemeentes.
  Het “jammer” komt nu toch wel over als een inconsequentie in denken, haast zelfs als een contradictio in terminis.

  Like

  1. Daar gaat het niet om Hans. Het gaat er om dat samenwerking vaak gebeurt daar waar wat nodig is hetzelfde is. Dus we hebben allemaal een computernetwerk met office nodig. En een OV-taxi. Als het gaat om onderzoeken door rekenkamers zijn er onderwerpen die regionaal goed bekeken kunnen worden. Dat heeft de commissie ook gedaan. Reactie van college was dan meestal “dit was een jaar geleden, maar nu is het helemaal anders (lees: beter)” of “de gegevens kloppen niet”. Dat is dan weer jammer. Maar wat in ieder geval een nadeel is, is dat stads-specifieke onderwerpen de onderzoeksagenda niet halen. Zoals Uilenbanen. Of het SMC. Of parkeren.

   Like

  2. Treouwens, dat onderzoek naar externen was perfect. Ik heb het gevoel dat we nu weer tonnen aan ze kwijt zijn. Alleen al 150000 aan XTNT bijvoorbeeld.

   Like

   1. Ik heb net vernomen dat dit een “sprookje” en “clientelisme” in 1-en is. Ik zal de uitspraak nuanceren. Er is 118000 euro uitgegeven voor parkeernotitie (65k) en uitwerkingsplan (53k). Als fase 2 (42k), waar het college ook al een krediet voor wou, hebben we het over ruim 150000 euro. Echter, hoewel in de voorstellen helemaal geen specificatie gegeven wordt van de bestedeing van het geld, schijnen deze euro’s niet allemaal naar XTNT te gaan. Hier zijn de andere onderzoeken, zoals die van Goudappel Coffeng in de periode ervoor, niet meegerekend. Het bekt natuurlijk makkelijk: “het zijn sprookjes”. Feit blijft dat dat hele parkeren ons op verschillende manieren klauwen met geld kost.

    Like

 3. De rekenkamer was niet regionaal maar altijd lokaal. Maar staat nog steeds “ten dienste van de gemeenteraad” en is juist bedoeld om zaken uit te zoeken. Toen zij nog niet regionaal was, is bijvoorbeeld externe inhuur onderzocht. Het is jammer dat hij regionaal is want dat verkleint de kans van lokaal-specifieke onderwerpen. Op de stede broec site staat volgens mij ook het bericht en het adres.

  Like

  1. Even iets recht zetten, er is een homepage van de gemeente en een ris homepage.
   Merkwaardig genoeg met dezelfde permalink.
   Het berich waar ik naar verwees, staat er nog steeds op homepage van de gemeente.
   Omdat je van ris home niet terug kan naar gemeente homepage dacht ik, dat het bericht verwijderd was.
   Is dus niet het geval.

   StedeBroec doet overigens niet mee. Het zijn Wervershoof, Enkhuizen, Drechterland en Andijk die hier samenwerken.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: