De Visie Carrousel

Project Oksel

Was de aankoop van de Uilenbanen al een opmerkelijke grondtransactie van de gemeente, hetzelfde kan gezegd worden van de grondtransactie die in 2001 plaatsvond en de verkoop van grond in de zogenaamde “oksel” behelsde.

Koper was de ontwikkelingsmaatschappij Krabberzand BV. Een initiatief van twee plaatselijke grootondernemers Tuiten en Deen.

Het opmerkelijk aan deze grondverkoop is, dat de grond aanvankelijk voor een kwart van de uiteindelijke verkoopprijs werd aangeboden.

Dit voorstel werd ingetrokken, waarna de grond vervolgens voor het viervoudige van het oorspronkelijke aanbod werd verkocht.

Daarbij werd bepaald, dat de nieuwe eigenaar, Krabberzand, de aankoopprijs pas hoefde te betalen, zodra zij er in geslaagd was om die grond (uiteraard met winst) door te verkopen aan een andere partij.

Dat gaat niet erg voorspoedig, dus enige hulp van buitenaf is gewenst. Het helpt natuurlijk, als de gemeente zou verklaren dat zij het gebied rondom de Oksel in ontwikkeling gaat nemen.

En ziedaar, terwijl de gemiddelde Enkhuizer de plannen voor hoogbouw op die plek allang is vergeten en er ook niet echt op zit te wachten, wordt in de structuurvisie 2020 (die de uitwerking heet te zijn van de wensen van de gewone bevolking) het gebied plotseling aangeduid als “lens”.

Dat wil zeggen, het gebied verdient bijzondere aandacht en dient door de gemeente de komende 10 jaar in ontwikkeling te worden genomen.

Goed nieuws voor Krabberzand natuurlijk, want op basis van dat rapport zal het net iets eenvoudiger worden om anderen te interesseren voor haar plan.

Maar wethouder Boland moet natuurlijk niet net doen of de structuurvisie 2020 uitsluitend de vertaling van de discussie over de stadsvisie is geweest en er totaal geen sturing van de zijde van het college heeft plaatsgevonden.

Dat is een bewering, waarvan je niet mag zeggen dat hij onjuist is zolang je niet kunt bewijzen dat hij onjuist is, maar waarvan je wel mag zeggen dat je er geen snars van geloofd.

Los daarvan vind ik het opmerkelijk dat al die lommerijke eilanden voor de kust van Enkhuizen (die wel voorkomen in de stadsvisie maar niet in de structuurvisie 2020) wel een plekje hebben gekregen in de door Boland gepresenteerde gebiedsvisie, maar dan liggen ze voor de kust van Broekerhaven.

Die gebiedsvisie, waar geen burger aan te pas is gekomen, bevat trouwens nog veel meer elementen die in de Stadsvisie werden voorgesteld als Enkhuizer projecten.

Kortom, de opvatting van Boland dat de Stadsvisie de eenduidige grondslag vormt voor de Structuur visie 2020 en dat de Raad haar om die reden ongewijzigd dient over te nemen, lijkt me niet echt houdbaar.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “De Visie Carrousel”

  1. Het lijkt me leuk als in Enkhuizen overal waar vanaf nu nieuwe bomen geplant worden, dat winterharde vruchtenbomen zijn, notenbomen zijn, en alle soorten bomen waar lekkere en/of gezonde dingen aan groeien.

    Op de Vest kunnen we beginnen, die iepen daar gaan er (helaas!) allemaal aan. Op het Enkhuizer Zand kunnen we dat straks ook doen, in nieuw te bouwen wijken, langs wegen en fietspaden, in plantsoenen waar het uitbestede werk geleverd wordt, op de nieuw achter het oude weeshuis te bouwen ontmoetingsplein met jeu de boulesfaciliteiten, en overal waar dat leuk is voor de mensen van Enkhuizen!

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: