De Franx verdwijntruc

morgen weg, overmorgen weer terug

Nu onze goedlachse wethouder Jan Franx zijn aanbod om “in vier zinnen uit te leggen hoe de zaak in elkaar zit” nog niet gestand heeft gedaan, voel ik me gedwongen om toch nog maar wat dieper op de materie in te gaan.

Er komen niet alleen blauwe zone’s bij, er gaan ook blauwe zone’s af. Zie kaartje.

Wat er bij komt is het AH parkeerplein, maar dat is grappig genoeg geen grond van de gemeente en de vraag is, hoe duurzaam is de afspraak die de gemeente met AH heeft kunnen maken over de bestemming van hun terrein. En deel van het terrein is (zoals Stella Quasten terecht opmerkte) al bestemd als parkeervoorziening voor het te realiseren medisch centrum aan de Molenweg.

Als de gemeente 1 euro per dagdeel vraagt voor het parkeren elders in de stad, kun je er op wachten, dat AH hetzelfde gaat doen voor haar eigen terrein. Waarom zou ze dat gratis ter beschikking stellen aan de gemeente. Per slot van rekening let men daar ook op de kleintjes.

Maar als gezegd er verdwijnen ook blauwe zone’s. Hoofdzakelijk in het kwetsbare gedeelte van de stad. Volgens het kaartje verdwijnen er in het oostelijk deel van de stad zo’n 70 “blauwe zone” parkeerplaatsen. Ze verdwijnen natuurlijk niet echt, het worden onbeperkte tijdsduur parkeerplaatsen.

Immers, vanaf het moment van invoering mag iedereen met een parkeervergunning (gewoon, walkant of bezoekers) zonder beperking van de tijdsduur daar parkeren.

Nu is het aantal vergunningen op dit moment beperkt tot bewoners van de binnenstad, maar dat wordt anders als het digitale systeem wordt ingevoerd. In dat geval mag elke bezoeker die de stad inrijdt (niet door tijdsduur beperkt) overal parkeren.

Immers, hij betaalt en het zal de gemeente verder een zorg zijn waar hij staat en welke overlast hij veroorzaakt.

Het gaat de gemeente dan ook niet om het beperken van de overlast voor haar bewoners, maar hoeveel geld ze kan verdienen aan het parkeren.

Wil je die overlast beperken, dan kun je dat eigenlijk alleen maar doen door de bestaande parkeercapaciteit zo efficiënt mogelijk te benutten door (inderdaad) het instellen van blauwe zones, waar je de parkeertijd beperkt.

En, niet onbelangrijk, er op toe te zien dat men zich daar ook aan houdt.

Kortom, de blauwe zone’s die je morgen afschaft, moet je overmorgen weer gaan instellen, wil je tenminste de overlast voor bewoners zoveel mogelijk beperken.

Eerlijk gezegd vind ik, dat ze dat bij XTNT (voor die € 50.000,- die ze krijgen) ook wel hadden mogen bedenken, maar die staren zich waarschijnlijk alleen maar blind op de provisie die ze ontvangen als ze er in slagen om Enkhuizen zo’n digitaal systeem aan te smeren.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

9 gedachten over “De Franx verdwijntruc”

 1. Ik zie dit soort sites dan ook als de ideale manier om het bestuur te democratiseren. Ik vind het scherp, soms wat huilie, maar hoedanook sorgt het “debat” voor beter doordachte standpunten. Daarom heb ik je al een tijdje opgenomen in mijn rondje websites. 🙂

  Like

 2. Mag ik u er dan aan herinneren dat de publicaties in krante
  toch niet als bepalend mogen worden gezien.Ik vind dit een zwak excuus .Mijn commentaar werd namelijk gecensureerd door de kabelkrant en Burrie Jan Baas .Met als commentaar dat de kabelkrant dient om aankondigingen te doen en geen
  medium is om …?

  Like

  1. Dat snap ik, maar ik laat ik het dan anders formuleren: in de afgelopen jaren zijn maar weinig (lees: geen) mensen, anders dan de ondernemers, langsgekomen om tegen het parkeergebeuren te ageren. Zoals hierboven nu al vermeld: maakt niet uit, nu kan het ook, maar er zit nu tijddruk op.

   Like

  2. En Prietpraat is bedoeld om de mededelingen van de gemeente (en de partijen die namens ons in de raad zitten) tegen het licht te houden en waar nodig te bekritiseren.
   Alle berichten bevinden zich in een archief dat voor iedereen toegankelijk is.
   Op de inhoud kan door iedereen (en op verschillende manieren) worden gereageerd.
   En dat allemaal zonder subsidie en zonder verplichtingen aan wie dan ook.

   Like

 3. Toch blijf ik ook steeds weer verbaasd over het feit dat altijd om 5 voor 12 de meeste protesten komen. Ik snap dat dit deels te maken heeft met het gebrek aan verantwoording van politieke partijen, maar in de krant hebben hier zeker al eerder stukken over in gestaan. Niet in detail, dat klopt, maar je kunt toch vroegtijdig aan de kooi rammelen. Bij alle onderwerpen waar burgers dit oppikten, werkte dit.

  Like

  1. Misschien heeft het (in dit geval) er mee te maken dat de politiek, wanneer ze spreekt over betaald parkeren, constant benadrukt dat het voor de eigen bewoners gratis zal zijn.
   Nu pas is duidelijk, dat je als bewoner jaarlijks nu al 24 euro voor een eigen vergunning kwijt bent en wellicht 50 euro voor een bezoekers vergunning.
   Verder meen ik dat er massaal getekend is op de petitie tegen betaald parkeren, maar dat de politiek die uitkomst simpel van tafel heeft geveegd.

   Like

   1. De petitie betaald parkeren van de ondernemers klopt, maar daar ging het over automaten e.d. Maakt ook niet uit, ik bedoel het niet als verwijt, maar constateer dat het nu best wel een haastklus is. Neem van mij maar aan dat ik al mijn deel heb bijgedragen.

    Like

 4. Blauwe zone ,groene zone zwarte gele.Wat maakt het uit we
  beuren centen.Ai daar komt een verdwaalde toerist meneer kunt u mij uitleggen wat een …..? zone is? Ach zet maar gewoon neer er is hier toch niemand die dat weet.Parkeren betaald gewoon DOEN.

  Like

 5. Het is sowieso niet slim om een plan af te laten hangen van iemand die grond in bezit heeft. Ik had zelf het idee dat de verwachting was dat de meeste bezoekers van het gezondheidscentrum achter het gebouw konden parkeren. Of dat natuurlijk echt wordt gedaan, is een tweede…

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: