Zorgplicht

Van banken weten we tegenwoordig dat ze zorgplicht hebben.

Verzaken ze dat, dan kan het zo maar gebeuren dat Lakeman verschijnt en de gevolgen daarvan weten we inmiddels.

De vraag is echter of politieke partijen ook zoiets hebben als zorgplicht. Eens per vier jaar gooien ze een folder in de bus (met het verzoek of we op ze willen stemmen) en dan hoor je ze vier jaar niet meer.

Je leest wel over ze in de krant en zo, maar dat ze zelf veel werk van maken om de mensen die op ze gestemd hebben te informeren. Niet echt merkbaar.

Zelf heb ik al meer dan 20 berichtje’s geschreven over de parkeerplannen van de gemeente.

Niet direct een onderwerp waarvan ik zelf denk, goh wat leuk, maar goed ik ben nu eenmaal nieuwsgierig naar hoe de dingen in elkaar zitten.

Met die 20 berichten heb ik er al meer over dat onderwerp geschreven dan alle politieke partijen in de raad (7) bij elkaar.

Alle 17 raadsleden (plus een handvol commissieleden) krijgen een laptop van de gemeente en een vergoeding voor een internet aansluiting, maar om dat nu te gebruiken om de kiezer op de hoogte te stellen?

Vrijwel niemand die ik spreek heeft ook maar enig benul wat er op 1 december wordt besloten. Zelfs de 17 die het besluit zullen nemen weten nauwelijks hoe hun besluit zal uitwerken en wat uiteindelijk de financiële gevolgen zullen zijn van het traject dat ze ingaan. We zullen wel zien lijkt de achterliggende gedachte.

Ze doen het alleen maar omdat de verkiezingen er aankomen en ze de indruk willen wekken dat ze ook wel eens wat doen. Ok, het is niet de Noord/Zuidlijn, maar met een ondergrondse parkeergarage onder het schootsveld komen we (qua verhouding) al lekker in de buurt.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Zorgplicht”

    1. OK Christian, Stella en jij publiceren wel over de plannen maar jullie zijn tegenstanders.
      Mijn verwijt gold dan ook meer voorstanders en indieners van de motie, Nieuw Enkhuizen, PvdA en CU.
      Veel meer dan een “kijk eens hoe flink we zijn, we hebben een besluit genomen” heb ik daar niet gelezen.
      Overigens heb ik vanmiddag begrepen dat het walkantenvolk begint te morren en er pamfletten worden verspreid.

      Like

  1. Hmmm, heb even gecheckt, maar er zijn toch wel 15 berichten over het hele parkeergedoe geplaatst op het log,ook op de SPsite wordt er veel over gepost en worden de argumenten wel degelijk uitgelegd waar deze staan. Daarbij is het wel zo dat er nog veel meer speelt in het politieke landschap dan alleen het (betaald) parkeren. Weliswaar minder ‘spannend’ maar daarmee niet onbelangrijk(er).
    Het zou raar zijn als partijen zich alleen maar op parkeren en de borrel in de Doelen zouden storten 🙂

    Het besluit op 1 december wordt een zooitje denk ik zo maar. De fracties hadden idd veel vragen, wat ik opvat als totale verwarring over het hoe en wat. Gezien de verwarring en discussie zou je in een ideale situatie moeten besluiten om nog geen besluit te nemen, zeker als zaken zoals uitvoering, de wijze waarop de rimboe van vergunningen wordt samengesteld,de ‘gaten’daarin, het grote vraagteken wat de handhavingskosten zijn en hoe die opgehoest moeten gaan. Maar je weet, er zijn sterke geluiden die daadkrachtig knopen willen doorhakken, ook al zijn de consequenties en effecten onduidelijk.

    Like

    1. Ben het met Stella eens dat er absoluut geen duidelijkheid is hoe of wat met vergunningen en dergelijke.
      Je word als partij of fractie niet beter van dit onderwerp.
      Probeer een ander item .Sportclubs bijvoorbeeld .Deze hebben het loodzwaar op het ogenblik.Is het waar dat er een Partij Voor De Sport in oprichting is? Zullen veel stemmen krijgen denk ik. Wie word de nieuwe wethoudster?(er)

      Like

      1. Ik ben zelf geen voorstander van heel gespecialiseerde partijen. In Zaandam had je de Partij voor de Ijsbaan. Wist elk onderwerp te koppelen aan de komst van een ijsbaan.

        Like

  2. De makke van alles is dat veel dingen complexer liggen dan dat op het eerste gezicht lijkt. Je hebt als politieke partij niet alleen te maken met wat jezelf vindt, maar ook met hoe een oppositie en coalitiepartners denken. Dat is het nadeel van een partijendemocratie.
    Wat Güthschmidt een tijdlang propageerde, een personendemocratie, zou wat dat betreft heel anders werken. Je hebt meer onafhankelijke volksvertegenwoordigers dan nu, zonder binding aan partij-, coalitie- of oppositiesamenwerkingen.

    Bij een personendemocratie moét een college van B&W hard werken om meerderheden te vinden voor besluiten en voorstellen, evenzo als volksvertegenwoordigers dat moeten als ze een initiatiefvoorstel hebben. Het ultieme dualisme van raad contra/controlerend B&W.

    Hoe bestuurders dan gekozen worden is weer een andere zaak, ik denk dan degenen die de meeste stemmen krijgen.

    Het is een eerste opzet hierboven natuurlijk, er is ook veel op af te dingen. Güthschmidt is het niet gelukt om een dergelijk enigszins op anarchisme stoelend systeem goed te propageren.
    Maar nader nagedacht kan ik wel in dat systeem meegaan, mits goed geborgd voor het zoveel mogelijk uitsluiten van uitwassen van gekken.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: