Leefbaar Enkhuizen & StedeBroec

Zodra ik het woord fusie laat vallen wil Christian Bokhove (SP) dat ik de noodzaak er van aantoon.

Dat kan ik niet, er is volgens mij voor Enkhuizen (anders dan bij Andijk) ook nog geen dwingende noodzaak voor een fusie.

Maar het ontbreken van een dwingende noodzaak belet je niet om te kijken of zo’n fusie op termijn niet wenselijk zou zijn.

Ik denk, dat waar het StedeBroec aangaat, die wenselijkheid wel degelijk valt te beargumenteren.

Niet omdat ik, zoals Christian denkt, aanhanger ben van de groeigedachte. Eerder het tegendeel, ik denk dat de bestuurlijke overhead best een tandje minder kan als je die wat slimmer inricht, zonder dat de bewoners van beide gemeenten daar erg veel last van zullen ondervinden.

Dat kun kunt ook onderlinge afspraken maken roept Christian dan weer. Ook waar, maar dan gaat het klaarblijkelijk toch alleen maar over het in stand houden van de eigen (bestuurlijke) positie.

KnipselOverigens vormt de raad van Enkhuizen in deze kwestie niet het grootste probleem. Het is eerder de Raad van StedeBroec die het navelstaren tot beleid heeft gemaakt.

Hier ligt wat mij betreft een schone taak voor de politieke partijen die zowel in de Raad van Enkhuizen als in de Raad van StedeBroec zijn vertegenwoordigd.

Ook Gemeentebelangen in StedeBroec lijkt voor rede vatbaar. Misschien een goede gesprekspartner voor Nieuw Enkhuizen?

Moeten we nog wel iets aan de naam doen. Leefbaar Enkhuizen/Stedebroec. Het is maar een idee.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Leefbaar Enkhuizen & StedeBroec”

 1. Dat laatste is helemaal waar. Ik ben kritisch over herindeling, maar het is ook een politieke realiteit. Vandaar dat die samen met buurgemeentes had moeten worden gemaakt.

  Like

 2. Wat ben je toch weer goed in het in de mond leggen van woorden. Ten eerste heb ik al gezegd dat wenselijkheid of meerwaarde een reden kan zijn om naar een fusie te kijken. Ten tweede denk ik niet dat je de groeigedachte aanhangt; ik constateer alleen dat dit wel geantwoord wordt als ik vraag welke voordelen het gaat opleveren (want, zoals gezegd, een fusie zonder daar meerwaarde te behalen valt lijkt wat zonde voor die miljoenen eruo’s). Ik hoor jou zeggen “het scheelt overhead”. dat zou een goede reden kunnen zijn. Maar ik wil dat wel onderbouwd hebben voordat we de huis verkopen. Ik vind dat Stede Broec te erg de boot af houdt. Enkhuizen vind ik daarentegen wel weer heel erg geloven in meerwaarde van mythische proporties. En dat was -aangezien geen van de spelers blijkbaar antwoord op die vraag wil- de reden waarom ik “de vier vragen” beantwoorden een nuttige stap vindt.

  Je opmerking over samenwerking hebben we overigens ook vanuit het college wel gehoord. Wat vergeten wordt te zeggen is dat op talloze gebieden toch al veel wordt samengewerkt. Ik vind dat het er op lijkt dat nu juist wordt aangestuurd op het mislukken van samenwerking zodat je maar kunt fuseren. En als dat overigens gebeurt -vandaar dat de eis van draagvlak heel belangrijk is- blijft natuurlijk de animositeit. Ik vind dat je ten allen tijden moet proberen om “er uit te komen”. In die context heb ik wel eens in de raad horen zeggen dat “Stede Broec niet reageert”. Bij doorvragen bleek dat het lid twee mailtjes had gestuurd en geen antwoord had gekregen. dat was “bewijs” dat Stede Broec niet wou. Misschien moeten raadsleden gewoon wat meer met elkaar praten. Om die reden is jouw oproep uitstekend.

  Like

  1. Volgens Burgermeester Baas (inderdaad, ik heb wel eens met hem gesproken en dan is hij ook veel aardiger dan ik hem hier meestal weergeef) zijn de verhoudigen tussen Enkhuizen en StedeBroec op bestuurlijk niveau veel beter dan men uit krantenberichten zou mogen afleiden.
   Ik heb geen enkele reden om hem daarin niet te geloven.
   De pijn zit hem volgens mij bij raadsleden, die denken dat ze goede sier bij hun electoraat maken door een karikatuur te schetsen van elkaars gemeenten.
   Laat dat maar over aan blogschrijvers. 😉
   Misschien zouden de raadsleden eens met met elkaar moeten gaan praten over een toekomstvisie die beide gemeenten aangaat.
   Mijn grote bezwaar tegen de Stadsvisie 2030 was en is dat het alleen maar ging over Enkhuizen terwijl een groot deel van de verre toekomstplannen eigenlijk alleen maar gerealiseerd zouden kunnen worden als StedeBroec daar ook een bijdrage in zou leveren.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s