Op 30 september stelt raadslid Cor Westerveld (PvdA) vragen over de staat van de voetbalvelden van West-Frisia en stelt vast dat het bespelen van het B veld ronduit gevaarlijk is.
Op 6 oktober zal hij zich (net als alle andere raadsleden) lovend uitlaten over het concept “Stadsvisie 2030” dat een 34tal richtinggevende uitspraken bevat waarmee de gemeente een groot aantal voornemens tot uitdrukking brengt.
Terwijl het onkruid in sommige straten kniehoog opgroeit, bedenkt het “gemeentelijke apparaat” maar liefst 34 opdrachten voor zichzelf.
Bestaat er een verband? Jazeker, de gemeente (maar zij niet alleen, ook de rijks- en provinciale overheid) zijn voornamelijk bezig met het formuleren van beleid, maar hebben nauwelijks kaas gegeten wanneer het gaat om de realisatie van dat beleid.
Dat wordt uitbesteed aan derden (voor zover er geld is natuurlijk). Ook bij het formuleren van beleid wordt gretig gebruik gemaakt van externe adviseurs (waar gewoonlijk wel geld beschikbaar is).
De rekenkamer heeft ooit eens uitgerekend, dat van 80% van het overheidsbeleid niet valt na te gaan in hoeverre het effectief is.
Goedkeuring van de stadvisie zal inhouden dat de beleidsproductie de komende 10 jaar in ieder geval op peil zal blijven.
Wat de realisatie betreft ben ik aanzienlijk somberder.
Kenners voorspellen dat de rijksbijdrage aan gemeenten in 2011 met 15% zal dalen.
Misschien een mooi item voor de verkiezingen. Minder beleid, meer onderhoud.