Terugsturen

Het college stelt de Raad voor om € 95.000,- ter beschikking te stellen (voor de uitvoeringsvoorbereiding door derden) voor het maken van een uitvoeringsplan voor betaald parkeren. Een en ander als gevolg van een door NE, PvdA en CU ingediende motie. Let wel, het gaat hier om het maken van een plan. Zodra er begonnen wordt aan de uitvoering van dat plan zullen er pas echt serieuze bedragen genoemd gaan worden.TolPort3

Het plan voorziet in parkeerheffing op basis van kentekenregistratie. Van elke binnenrijdende auto wordt het kenteken geregistreerd, zo ook van elke vertrekkende auto. Over de tussenliggende tijd wordt parkeergeld gevraagd. Bewoners van 1602 krijgen een paar keer per week anderhalf uur de tijd om gratis in de stad te verblijven.

Achteraf krijgt de autobezitter een rekening voor de tijd die hij in Enkhuizen verbleef. Gedacht wordt aan 2 euro per dagdeel.

Om een rekening te kunnen sturen, moet je over de adresgegevens beschikken. Wat Nederlandse kentekens betreft zal dat nog wel lukken, maar wat de buitenlandse kentekens betreft ligt dat meteen al een stuk moeilijker.

Hoeveel geld wil je uitgeven om iemand een rekening van 2 euro te sturen. Postzegel, enveloppe, acceptgiro, afdracht RWD (die wil uiteraard betaald worden voor de gegevens die ze aanlevert.) voor dat je het weet ben je een euro kwijt aan administratie kosten.

En dan reken ik nog niet de kosten van de klerk die de boel een beetje moet administreren en de kosten van de meneer die langs moet komen als het systeem vastloop en weer op gang moet worden gebracht.

De bedoeling is dus, dat de gemeente (iemand die bijvoorbeeld in Maastricht woont) een rekening gaat sturen voor 2 euro omdat hij twee uur in de stad verbleef.

In het gunstigste geval betaald hij die netjes, maar een deel betwist de rechtmatigheid en wil foto’s zien, een ander deel gooit hem in de prullenbak en wacht af wat er verder gebeurt.

Als de gemeente verstandig is doet ze in beide gevallen niets, want alles wat ze doet om haar rekening geïncasseerd te krijgen kost meer dan het oplevert.

Hoeveel van die toeristen komen er eigenlijk per auto naar het centrum? De grote toeristentrekkers, ZZM en SWL hebben hun eigen parkeervoorziening buiten de stad. Nogal wat dagjesmensen komen met de trein of met de boot.

Gaat het hier wel om tienduizenden mensen die allemaal met hun auto het centrum in willen om te parkeren?

En als de buitenpoorters niet of nauwelijks een bijdrage leveren in de kosten die gemaakt moeten worden om het systeem te installeren en te onderhouden, dan zijn het uiteindelijk de Enkhuizers die het overgrote deel van de kosten moeten ophoesten. Wie herinnert zich niet de baatbelasting die geheven zou worden om de kosten van de “gouden goten” te dekken. Nooit meer iets over gehoord.

jan_franx03_3Zo zal het hier ook gaan, de bijdrage aan de kosten door buitenpoorters valt tegen en dus moeten de tekorten gedekt worden door de inwoners. Door middel van hogere tarieven, duurdere vergunningen en minder vrijstellingen.

Helaas zijn de meeste raadsleden nog al traag van begrip en ontdekken ze dit soort dingen pas als het al te laat is en het kalf is verdronken.

Daarom mijn smeekbede aan de commissieleden die daar als eerste over vergaderen. Voordat dat je Jan Franx die ton geeft voor het maken van een uitvoeringsplan, eerst even vragen wat het gaat kosten om dat digitaal parkeren mogelijk te maken.

Volgens hem zijn er (behalve Londen en Stockholm) al plaatsen waar het werkt en als hij het hun vriendelijk vraagt zijn ze misschien wel bereid hem te vertellen wat het hun gekost heeft.

En wil hij dat niet (of kan hij dat niet), dan gewoon terugsturen met de mededeling dat pas terug hoeft te komen als hij het wel wil of kan.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Terugsturen”

 1. Niks kop in het zand, ik wil gewoon dat hele plan van tafel, geen cart blanche en zeker die ton niet uittrekken.
  En ja, natuurlijk wordt het inzet bij de verkiezingen net als al die andere idioterie die we de afgelopen jaren hebben gezien en meegemaakt.

  Like

 2. Het wordt wat mij betreft ZEKER een onderwerp voor de verkiezingen. Er zijn zoveel redenen om tegen de gang van zaken te zijn:
  – geen oplossing voor de gesignaleerde problemen
  – geen inzicht in kosten, dus een carte blanche als je zegt “kostendekkend”
  enzovoorts.
  De compromisbreidheid die we met een eigen voorstel hebben laten zien, is wat mij betreft ook helemaal weg. Als binnenstadbewoner zit ik niet te wachten op een stijging met mijn lasten met ongeveer 10% (uitgaande van 50 euro vergunning). En dan komen de tolpoorten nog, waarvan iedereen weet dat – innen duur is, – de overheid geen wildgroei aan systemen wil, – privacy in het geding is EN – het de problemen niet oplost.

  Like

 3. Of, gewaagd voorstel, betaald parkeren tot inzet maken van de verkiezingen. Zijn er al over 7 maanden dus veel uitstel is dat niet.
  Overigens als je niet wilt weten wat iets kost (dat kon je bij de aankoop van de Uilenbanen ook al niet schelen) dan steek je toch een beetje de kop in het zand, want het moet uit de lengte of de breedte

  Like

 4. Ik hoef en wil niet eens weten wat het invoeren van betaald parkeren (in welke vorm dan ook )nu uiteindelijk gaat kosten voor zowel de investeringen vanuit de gemeente of vanuit de knip van de Enkhuizers.

  Elk systeem dat je inzet om bp in te voeren, daar moet geld bij en wordt de rekening dus bij bewoners neergelegd. Ze zijn gewoon mesjogge.

  Betaald parkeren is en blijft voor LQ een nee, dus ook geen ton om een plan op te stellen.

  Helaas zal de macht van het getal en de blindheid die er is mbt het ontbreken van enig draagvlak in Enkhuizen, er toe leiden dat ondanks de gaten in de begroting en (al)weer moeten bezuinigen men er geen enkele moeite mee heeft om geld over de balk te smijten.

  Het college zou de wijste moeten zijn,het voorstel moeten intrekken en het hele bpplan ook bij de voorstellen moeten voegen om te heroverwegen in kader van de komende bezuinigingen. Maar geen letter daarover in de lange lijst.
  Onbegrijpelijk.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: