Bochtenwerk

BochtenIk steek een beetje de draak met het aantal schriftelijke vragen dat gesteld wordt en daar maakt Hans Langbroek dan weer van dat ik hem kennelijk wil beperken in zijn rechten als raadslid.

Beetje kort door de bocht natuurlijk, maar dat hoort volgens mij tot de vrijheid van blogschrijvers, want het is het bochtenwerk dat de meeste blogs de moeite waard maakt om ze te lezen.

Voor elke raadsvergadering is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Ik heb de notulen over 2009 er op nagekeken en volgens mij is daar dit jaar één keer gebruik van gemaakt.

Bokhove stelt een vraag over de voortgang van het SMC, er ontspint zich een kleine discussie met de wethouder, Quasten doet ook een duit in het zakje. Zo zie ik het graag.

Het niet stellen van mondelinge vragen vind ik een gemiste kans. Je moet die jongens in het college een beetje scherp houden. Door bijvoorbeeld vragen naar de voortgang der dingen.

Ik geef een voorbeeld.

Ik heb me nogal kritisch uitgelaten over een onderdeel van de sportnota. Namelijk het Galm+ onderdeel. Is die kritiek gerechtvaardigd? Geen idee, want veel feiten komen er niet naar buiten.

Ik hoor dat er maar een paar mensen hebben meegedaan, wat natuurlijk teleurstellend is als je iedereen persoonlijk uitnodigt.

We kunnen met ze allen gaan zitten wachten op het evaluatiemoment, maar dan verzuipt alles in weer algemene nietszeggende beschouwingen.

Ik zou graag een paar concrete dingen willen weten, hoeveel mensen zijn er uitgenodigd voor dat project, hoeveel hebben er gereageerd op die uitnodiging en hoeveel hebben er uiteindelijk deel genomen aan dat project.

Is er een vervolgproject en hoeveel mensen doen daar aan mee.

Natuurlijk weet de wethouder dat niet uit zijn hoofd, maar dat geeft niet, als hij binnen een maand de feiten niet op een rijtje heeft, gewoon opnieuw vragen.

Waarom wil ik dit weten? Het Galm+ project is verdeeld over 2 jaar. Voor elk jaar is 15.000 euro uitgetrokken.

Als we na een jaar al kunnen vaststellen dat iets niet werkt, waarom zou je er dan nog mee doorgaan om vervolgens bij het evaluatie moment te concluderen dat die opzet mislukt is.

De sportnota is raadbreed met veel gejuich ontvangen. Prima, maar nu niet wegzakken met het idee, daar hoeven we het de komende 5 jaar niet meer over te hebben.

Gewoon even mondeling aan de wethouder vragen wanneer het toegezegde beachvolleyball veld er nu eigenlijk komt en wanneer dat crossterrein voor de BMX.

Allemaal kleine dingen, die niet vreselijk belangrijk zijn, maar waarmee je de wethouders wel bij de les houdt.

Want veel beloven en weinig geven, doet alleen de gek in vreugde leven.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

11 gedachten over “Bochtenwerk”

 1. cb:Dat is waar, maar als je zegt : ‘Ik wil een vraag stellen over (voorbeeld) SMC’, dan zijn ze natuurijk niet gek en weten dan donders goed uit welke hoek de wind komt waaien.
  Heb het zelf meegemaakt dat ik een vraag aankondigde en dat een verse wethouder me belde waar het precies over ging zodat hij zich daarop kon voorbereiden:).

  Like

 2. Het is niet alleen leuker om bochtige dingen te lezen, maar ook leuker om bochtige dingen te schrijven! En het is ook leuk om op bochtige dingen bochtig te reageren!
  Bochtig is nu eenmaal leuker dan saai rechttoe rechtaan. Als het maar wel ergens over gaat, dat dan natuurlijk wel.

  Die foto past uitstekend in het plaatje 🙂

  Like

 3. Het GALM+ project werd in nov.2008 opgestart en was een redelijk succes. Ruim 30 senioren hadden 12 weken kennis gemaakt met diverse beweegactiviteiten.

  Galm+ werd in januari herhaald met een fitheidtest voor bijna 100 senioren. Na de test konden de deelnemers zich inschrijven voor het beweegintroductieprogramma.
  1 september gaat men weer verder en dan voor 30 weken. Nieuwe deelnemers kunnen elk moment instappen.

  Like

 4. Is dat zo Stella? Nou ja elk nadeel hep se voordeel.
  Gewoon dag van tevoren zeggen waar je vragen over wilt stellen (Galm+) en maar eens zien hoe gewapend hij ter vergadering verschijnt.
  Waar het mij om gaat is, dat tegen de tijd dat je aan de formele evaluatie toekomt, niemand het meer belangrijk vindt en de meeste opmerkingen die je dan maakt een hoog mosterd na de maaltijd gehalte hebben.
  De CU schrijft over beachvolleyball en een crossterrein alsof het er al is. Ik wil weten wanneer het er komt, volgens de nota had er al moeten zijn.
  Een vrachtwagen zand, hoe moeilijk is het om die te bestellen en als er meer is, waaruit bestaat dat dan.
  Dat soort van dingen weet je wel

  Like

 5. Is alleen bijzonder jammer dat je die vragen dus eerst een dag van te voren moet indienen en aankindigen. Van een verrassingselement is dan helemaal geen sprake meer. Wethouders kunnen zich dan vooraf ‘wapenen’en info van ambtenaren inwinnen:).

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s