Onze rekenmeesters in de Breedstraat.

enkhuizen_gemhuis3Volgend jaar komt de gemeente € 128.000,- tekort.

In dat soort situaties is de plotseling de gemeenteraad de baas. Die is met huiswerk gestuurd om aan te geven waarop bezuinigd moet worden of wat er verhoogd moet worden.

Men kreunt en steunt want de verkiezingen naderen, maar ik heb geen enkel meelij met onze rekenmeesters in de Breedstraat.

Eigen schuld, dikke bult denk ik. Hadden jullie maar beter op moeten letten. Bijvoorbeeld toen jullie het vlekkenplan voor het recreatieoord goedkeurden.

Want de wethouder had duidelijk gezegd, goedkeuring van het vlekkenplan betekende ook toestemming om de erfpachtovereenkomst met Sprookjeswonderland aan te gaan.

Als B doorgaat zodra je A goedkeurt, wil ik altijd weten wat B inhoud. Dat bedenk ik niet achteraf, maar vooraf. Lees maar wat ik daarover schrijf in kostenneutraal.

Ik was toen op vakantie en citeerde wat cijfers uit mijn hoofd. Dáár ga ik uit van minder grond en een lager rentepercentage, maar de strekking van mijn betoog is hetzelfde.

Vergewis je van de inhoud van de erfpacht overeenkomst voordat je het vlekkenplan goedkeurt, want als je dat goedkeurt is de erfpachtovereenkomst een feit en daarin worden de inkomsten voor de komende 25 jaar geregeld.

Niemand dus, geen fractie die zich daar in verdiept heeft en dus liggen de inkomsten voor de komende 25 jaar vast en die inkomsten zijn aanzienlijk minder dan je op grond van eerdere mededelingen van de gemeente had mogen verwachten.

Per brief van 6 augustus informeert de gemeente Guthschmidt over huidige de grondwaarde van de grond die hij huurt. Die wordt bepaald op € 110,- m2.

Korting 50 L-wZes maanden later, als de grond opnieuw in erfpacht moet worden uitgegeven, dit maal aan Sprookjeswonderland, blijkt de grondwaarde opeens gedaald naar € 60,-  m2.

Maar dat is nog niet alles, de grond waarop nu het parkeerterrein is gevestigd blijkt nu nog maar € 30,- m2 waard te zijn.

Volgens de gemeente heeft zij 3,4 hectare uitgegeven, waarvan 0,5 hectare als parkeerterrein.

Eigenlijk zou ik dat moeten narekenen, want de gemeente goochelt graag met cijfers, maar daar heb ik even geen zin in. Ik neem de door de gemeente verstrekte cijfers dus voor waar aan. Dat wil zeggen 2,9 hectare tegen € 60,- m2 en 0.5 hectare tegen € 30,- m2.

Dat is een korting van respectievelijk € 50,- en € 80,- m2 ten opzichte van de prijs die 6 maanden eerder (als zijnde als marktconform) werd voorgesteld.

Grappig genoeg krijgt de met SWL overeengekomen grondwaardeprijs nu ook de kwalificatie marktconform.

Volgens mij hebben ze dan ook bij de gemeente geen flauw benul wat het woord inhoud, maar heeft de ervaring ze geleerd, dat als je de gemeenteraad verteld dat iets marktconform is, ze het zonder aarzelen goedkeuren.

Wat kost de gemeente deze korting op grondwaarde? Dat is eenvoudig uit te reken.

6% over 29.000 x € 50,- = € 87.000,- en 6% over 5000 x € 80,- = € 24.000,-. Samen goed voor € 111.000,-.

Net niet genoeg voor het bedrag dat ze het komende jaar nodig hebben, maar het zit wel lekker in de buurt.

wethouder Boland
wethouder Boland

Die korting geldt natuurlijk niet alleen voor dit jaar, maar ook voor de komende 25 jaar, dus in totaal pakweg 3 miljoen euro.

Maar goed, dat geld zijn we dus kwijt en we mogen Willem de Vries feliciteren met de succesvol verlopen onderhandelingen.

Maar het ergste staat nog te gebeuren. De wethouder die dit resultaat heeft bereikt (en daarvoor eerst een half miljoen heeft uitgegeven) gaat straks onderhandelen over de verkoop van de resterende grond.

Daaruit zal alles betaald moeten worden waar de Enkhuizer bevolking wat aan heeft.

Ik houd mijn hart vast.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: