Galm+

actiefenkhuizenGalm + is het officiële project van de gemeente Enkhuizen waarmee gepoogd werd om de oudere inwoners tot wat meer bewegen over te halen.

Daartoe werden alle inwoners (zo’n 1500) tussen de 65 en 75 persoonlijk aangeschreven en uitgenodigd tot deelname aan dit project. Voor zover ik weet hebben er 20 ouderen voor dit project ingeschreven. Het is inmiddels afgelopen. Misschien heb ik iets gemist, maar ik heb tot dusver nergens gelezen dat er een vervolgtraject is opgestart, zodat ik aanneem dat deze poging ouderen over te halen meer te bewegen een stille dood is gestorven.

De kosten voor dit project waren begroot op 30.000 euro, waarvan 15.000 subsidie door de rijksoverheid. De uitvoering ervan berustte in handen van sportservice, een semi-overheids instelling, gesubsidieerd door de provincie.

Tegenover deze ambtelijke benadering van de problematiek (hoe kun je ouderen overhalen om meer te gaan bewegen en voorkom je een sociaal isolement) stond mijn eigen initiatief.

Onder de naam Bokseknol. De creatie van een plek voor ouderen, waar ze op ongedwongen wijze samen konden komen.

Om jeu de boules te spelen, of alleen om te kijken en een praatje te maken met de andere aanwezigen. Mijn inspiratiebron, het pleintje in Barcarès waar zich elke middag zo’n 60 mensen verzamelen om hetzelfde te doen. Te spelen, te kijken en te praten.

boulerOp mijn initiatief hebben 31 mensen positief gereageerd. Dat hadden er zeker meer kunnen zijn als ik iets tastbaars in handen had gehad.

Bijvoorbeeld een toezegging van de gemeentebestuur dat men het idee serieus wilde nemen.

Helaas is dat uitgebleven.

We mogen dus stellen dat beide projecten zijn mislukt. Verschil is slechts, dat het ene project de gemeenschap 30.000 euro belastinggeld heeft gekost en het andere de gemeenschap niets.

Wellicht was de locatie die ik voor de Bokseknol op het oog had (het terreintje achter gemeentewerken in de Westerstraat) wel te hoog gegrepen.

Misschien is de Bokse Weide (van oudsher de plek voor openbare sportmanifestaties) in het Wilhelminaplantsoen een realistischer alternatief.

Maar beelden zeggen meer dan woorden. Daarom heb ik de gemeente (via Enkhuizerpeil) gevraag of er niet iemand bij de gemeente is die mijn idee kan omzetten in een tekening.

Want één tekening zegt meer dan duizend woorden. Ik wacht met spanning af.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s