Voorkauwen.

Op 12 mei zal de gemeenteraad een nieuw vlekkenplan goedkeuren voor het recreatiegebied Enkhuizerzand. Het is een verbetering van het vorige vlekkenplan, mogelijk gemaakt door de aanschaf van de Uilenbanen, die een efficiëntere indeling mogelijk maakt.

Volgens het raadsvoorstel komt er 1.3 hectare meer vrij voor exploitatie en daarmee lijkt de vraag die raadslid Joke Kuijsten eerder stelde, hoe wordt de uitgave voor de aankoop van de Uilenbanen gedekt, beantwoord.

uilenProbleem is echter, dat de vraag weinig relevant was. De vraag die zij, of welk ander raadslid dan ook, had moeten stellen was.

Waarom betaald de gemeente een oprot-bonus aan een ondernemer die zijn verliesgevende activiteiten wil beëindigen. Want dat is wat er feitelijk is gebeurd.

De grond, 3 van de daarop gerealiseerde tennisbanen, alsmede de verblijfsruimte (kantine) waren eigendom van de gemeente en in erfpacht uitgegeven. De door de ondernemer zelf gedane investering bestond uit de aanleg van een 3 tal hardcourtbanen en een aanvankelijk illegaal geplaatst houten chalet als woonvoorziening voor hemzelf.

Het enige wat de ondernemer kon verkopen was de exploitatie van dit geheel (voor een beperkt aantal jaren). De waarde daarvan was nul, aangezien de exploitatie verliesgevend was.

Dat er sprake was van mogelijk andere kopers (en daarom haast geboden was) berust op een fabeltje.

Het betalen van een oprot-bonus kan onder omstandigheden te rechtvaardigen zijn, maar hier was dat kennelijk niet het geval en werd zij bedekt met een “aankoop sausje” zodat het door de raadsleden zonder kauwen kon worden doorgeslikt.

Dat er 1.3 hectare extra ter exploitatie vrijkomt is mooi, maar dat voordeel behoort toe aan degenen die normaliter de rekeningen betalen, namelijk de Enkhuizer belastingbetaler.

Het grootste probleem van de Enkhuizer raad is niet dat er mensen in zitten die kritiek leveren zonder dat ze een oplossing daarbij leveren, zoal Jan van Oostende het formuleerde.

Het grootste probleem is, dat de overgrote meerderheid kritiekloos elke oplossing doorslikt die ze wordt voorgekauwd.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Voorkauwen.”

  1. Daarnaast wordt nu aan een dubbeltelling gedaan: de 1.3 ha wordt zowel gezien als kostendrager voor het Vlekkenplan zelf als voor het halve miljoen voor de Uilenbaan uitgave. Dat kan natuurlijk niet: of het halve miljoen wordt zo gedekt (en vloeit idd. terug in de reserves van de gemeente i.c. de belastingbetaler), of het is een kostendrager (maar dan is de uitgave van een half miljoen niet gedekt). Je kunt geld niet twee keer uitgeven. Dat is bij het vlekkenplan al vaker gebeurd: het vlekkenplan zou geld opleveren, dat nodig is om de plannen te bekostigen. Dus: dan levert het niets op. Dat hoeft ook niet maar zeg dan niet dat het geld oplevert.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s