Presidium.

logo_enkhuizenAanstaande donderdag vergadert het presidium van de raad. Helaas weet ik niet precies wat dit overlegorgaan inhoud, maar ik neem aan dat het te vergelijken is met het seniorenoverleg waar ik eerder al over schreef.

Als ik het mis heb corrigeert Christian Bokhove me wel, hij houdt me (net als ik hem) scherp in de gaten en zo hoort het ook.

Het presidium is dus een soort comité voor heikele zaken. (De onderliggende stukken zijn, anders dan bij de normale raadsvergadering niet op de gemeentelijke website te vinden).

De heikele zaak die hier aan de orde komt is de besluitvorming rond het Sociaal Medisch Centrum in de Vijzelstraat.

De oppositie wil een onderzoek instellen naar de besluitvorming, volgens het college moet dat 20.000 tot 40.000 euro kosten wil een onafhankelijk deskundige zich daarover buigen.

Veel te veel natuurlijk en waarom eigelijk weer zo’n externe deskundige. Als er iets is waar de kiezer het zuur van krijgt zijn het die niet aflaatbare stroom van externe deskundigen die gemeente inhuurt.

Het enige wat ik me van de SMC affaire herinner is dat raadslid Siebe Schippers een Petrus ervaring had en plotseling het licht zag. Nadat hij tijden de voorbereiding voortdurend tegen was geweest, bleek hij tijdens de vergadering voor het college standpunt te zijn.  Zoiets kan en mag.

Het onderzoek naar de besluitvorming lijkt me overigens tamelijk zinloos. Op zijn best kan het er toe leiden, dat je kunt concluderen dat het college iets ruimhartiger had mogen zijn bij het verstreken van informatie, maar het eindresultaat zal het zelfde blijven.

Bovendien kun je zo’n conclusie ook trekken zonder dat je daarbij een externe deskundige inschakelt.

Wat me bij dit alles stoort, is dat alleen op een krantenartikel af moet gaan wil je begrijpen waar het hier om gaat. Alleen op de weblogs van de SP en FQ kun je nog iets teruglezen over de kwestie, (ingebouwd voordeel van weblogs, ze hebben een archief) maar niet echt iets over de vraag waarom er nu een onderzoek moet worden ingesteld naar de besluitvorming. (Ik zal in geval van Christian Bokhove wel iets over het hoofd gezien hebben, maar dat laat hij me dan wel weten).

Waarom beargumenteren de oppositie partijen hun standpunten niet op hun website’s, zodat je als betrokken kiezer weet waar het over gaat.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Presidium.”

 1. Dank voor de link. Ik vrees echter, dat de te leren lessen in de eerste plaats geleerd zullen moeten worden door je collega raadsleden en dat ze dat ook feilloos aanvoelen.
  Aangezien ze daar helemaal geen zin in hebben wordt het ook niks in het presidium.

  Like

 2. Mijn naam niet te vaak noemen hoor!
  Het gevaar van een presidium is precies wat je zegt. Het was een besloten fractievoorzittersvergadering. Nu is het vervangen voor een openbare presidiumvergadering. Een presidium kan in mijn visie GEEN besluiten nemen.

  Het besluit naar onderzoek (nou eigenlijk niet meer de opmerking dat er lessen geleerd zouden worden op basis van vragen die we konden opwerpen): http://enkhuizen.sp.nl/weblog/2008/02/20/juridisch-advies-smc-besproken-in-cie-gg/
  😉
  Zo, heb ik het je laten weten.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: