Ella en het Peterprincipe

Ella
Ella

Begin jaren 70tig kocht ik een uiterst leerzaam boekje, “The Peter Principle“.

Daarin verklaart de organisatiedeskundige Laurence J. Peter, waarom vrijwel alle organisatie zo slecht werken.

Zijn stelling is, dat “In a hierarchy every employee tends to rise to his level of incompetence.”

Vrij vertaald “In een hiërarchie stijgt elke werknemer tot zijn niveau van incompetentie.”

Vrijwel iedereen die een grote organisatie werkt {of heeft gewerkt} kan de juistheid van deze stelling onderschrijven en illustreren met voorbeelden van mensen (op elk niveau) die volstrekt incapabel zijn het werk te verrichten, dat zij geacht worden te doen.

Ongedaan maken van de laatste promotie is voor de meesten geen bespreekbare optie, zodat vrijwel elke organisatie (op elk niveau) opgezadeld zit met incompetente werknemers die daar in veel gevallen zelf doodongelukkig onder zijn.

Het eigenlijke werk binnen zo’n organisatie wordt gedaan door de werknemers die nog wel capabel zijn, maar er naar snakken om gepromoveerd te worden naar een functie waarin zij dat niet meer zijn.

Vroeger, toen vrouwen nog nauwelijks promotie maakten , was incompetentie vrijwel uitsluitend een vakgebied van mannen. De voortschrijdende emancipatie heeft het echter nu ook voor vrouwen mogelijk gemaakt om hun niveau van incompetentie te bereikten.

Voorloper op dit gebied is de PVDA. henny

Deze partij heeft, vanuit de sympatieke maar verder onjuiste gedachte, bepaald, dat de helft van hun vertegenwoordigers uit vrouwen dient te bestaan. Het idee is een voortbrengsel van de vrouwelijke logica.

Zoals bekend een vorm van logica die alleen door vrouwen kan worden begrepen.

Aangezien het aantal vrouwelijke leden aanzienlijk minder is dan het aantal mannelijke leden, bestaan er binnen de PvdA voor vrouwen uitstekende mogelijkheden tot promotie en daarmee ook een meer dan gemiddelde kans om hun niveau van incompetentie te bereiken.

In navolging van grote voorgangsters als Henny D’Ancona en Tineke Netelenbos is Ella Vogelaar daar nu ook in geslaagd.

Tinneke als capabele voorzitter van een museumstichting
Tinneke

Aanstormend talent in deze categorie is de ex-stadsdeelraadvoorzitster van Amsterdam Zuid-Oost, (vroeger de Bijlmer) Hannah Belliot die haar zinnen heeft gezet op het (PvdA) lijstrekkerschap voor de europese parlementsverkiezingen.

Al met al vind ik het een zorgelijke ontwikkeling.

Vrouwelijke incompetentie vormt een ondermijning van het natuurlijke gezag waar de meeste vrouwen over beschikken en ons van jongs af aan wordt ingeprent met drie magische woorden. “Moeders weten alles”.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: